Hideg bazsalikomos sült paradicsomleves kéksajtos crostinivel

|
Valami könnyed, gyorsan elkészíthető ebédre vágytam. Nem kellett sokáig keresgélnem, a hozzávalók adottak voltak: paradicsom és fokhagyma volt itthon. A saját nevelésű bazsalikomonon is bőséges mennyiségű levelet találtam... és ott voltak a tegnap este sütött baguette-ek is. A baguette-ből (néhány szelet „erejéig”) kitűnő crostinit tudok csinálni. Tegnap kaptam kóstolóba egy kis adag Dobogó Blue-t. Az aszúeszenciával gazdagított aszútörköly ízgazdag szemeinek házasságából készített sajt igazán érdekes párosítás.


Hozzávalók:

fél kg paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
extraszűz olivaolaj
6 dl húsleves alaplé
néhány vékony szelet baguette (az átlósan szeletelt kifli is megteszi)
kéksajt
csipet cukor

bors
frissen szedett bazsalikomlevél

Elkészítés:

Béleljünk ki egy tepsit alufóliával (szilikon sütőlap is megteszi, ha véletlenül van otthon). Vágjuk félbe a paradicsomokat, majd a vágott felülettel felfelé rakjuk bele a tepsibe. A fokhagyma gerezdeket szeleteljük fel vékonyan és szórjuk a tepsiben várakozó paradicsomokra. Végül nagyobb darabokra vágjuk a hagymát és a paradicsomok közé szórjuk. Öntözzük meg olívaolajjal, majd sózzuk és borsozzuk. Egy kevés (inkább csipetnyi) cukorral szórjuk meg a paradicsomok tetejét. A sütés folyamán a cukor karamellizálódik. Ha ezt az ízhatást szeretnék fokozni, használhatunk balzsamecetet is. 200 fokra előmelegített sütőben fél óráig sütjük.

Tegyük turmixgépbe a sült paradicsomokat, majd öntsük rá a húsleves alaplevet, pürésítsük. Tegyük át ezt az pompás keveréket egy főzőedénybe. Főzzük össze, sózzuk, borsozzuk és egy kevés citromhéjat reszeljünk rá. A vékonyra vágott bazsalikom leveleket dobjuk a levesbe. Majd tegyük a hűtőbe. Amíg hűl a leves, készítsük el a crostinit. Szeljünk vékony szeleteket a baguette-kből, mndkét oldalukat kenjük meg olívaolajjal, majd tegyük be őket 300 fokra elő,előmelegített sütőbe. Figyeljünk, nehogy megégjenek! Mikor elkezdenek barnulni, szórjuk rá az összemorzsolt kéksajtot és egy pillanatra tehyük vissza a sütőbe. Nem kell sokáig, éppen hogy csak ráolvadjon a sajt a baguette-kre.

A levest hidegen tálaljuk a kéksajtos crostinit, pedig „kisérőként”.


Kapcsolódó cikkek, érdekességek:


Baguette - a francia ropogós héjú kenyér

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések