Érzéki ízek a Közel-Keletről

|

Az arab kultúra sokakban visszás érzéseket kelt, mondván ott minden izgalmas rejtve marad. Pedig ha csak egy kicsit is beleássa valaki magát ebbe a világba, rájöhet, hogy nincsenek érzékibb mozdulatok és tüzesebb simogató tekintetek a világon, mint egy lefátyolozott nő közelében. Képzeld ha még főz is neked valamit…

Az elkövetkező néhány hétben az arab gasztronómia legalapvetőbb harapnivalóit vesszük sorra némi frissítő gondolatsorral…

Az arab konyha története az arab világnak a története: ételeik a múlt győzelmeinek és vereségeinek emlékét őrzik. A pásztor- és kereskedő-életmódot folytató régi arabok mindössze néhány egyszerű ételt főztek: sűrű, zöldséges húslevesbe morzsolt kenyeret (szeridet), datolyából, vajból és tejből kevert hajszot. Ezek Mohamed próféta kedvenc ételei voltak. A kevés húsból, sok zöldséggel készült ragufélék (marakák) fűszeresebb változatai ma is a leggyakoribb arab ételek.

Lépjünk tehát túl a shawarma – amit itthon mindenki csak gyrosnak hív, pedig az arab szó sokkal szebben hangzik – nyújtotta kényelmi világon és ismerjük meg a valódi közel-kelet izgalmas ízeit, sőt ha már szert tettünk némi heute cousine kultúra hát ötvözzük a kettőt.

Kibbeh-sztori

Fogyasztják hidegen, melegen, előételnek és főételként. A kibbeh, Libanon nemzeti étke, leggyakrabban birkából készül, és fogyasztják nyersen is, a tatár bifsztekhez hasonló módon. A húsgombócokká, kolbászkákká, lepénnyé formált húsmasszát általában kemencében, faszénparázson, gyakran nyárson, sütik ki, jellegzetes módon fűszerezve, mártással, zöldségekkel avagy indiai változatát joghurttal tálalják. A pitta közé tett változat arab hamburgerként állná meg leginkább a helyét. Közkedveltségének egyik oka, hogy rendkívül egyszerűen elkészíthető, ám ízletes, kitűnő borkorcsolya

Bárány-kibbeh lilahagyma- és paradicsomlekvárral

Úgy gondolom, hogy egy-egy közel-keleti kedvenc nagyon jól feldobható néhány különleges fogással. Ilyen a lilahagyma- és a paradicsomlekvár. A lilahagyma lekvárban visszaköszön a fűszeres fasírt markáns hangulata egy kis édességet csempészve ebbe az amúgy sem unalmas ételbe, a bazsalikomos paradicsomlekvár pedig csodásan fellazítja azt a némi nehézkes ízt amit bármelyik fasírt nyújt számunkra.

Húsgolyókat formálva a masszából olajban kisütjük, négy-öt percig, amíg szép barna nem lesz, a zöldségeket mellé tálaljuk nyersen.

A húst kebab fűszerkeverékbe márthatjuk sütés előtt.

Tonhal-kibbeh Greg Malouf receptje alapján

Hozzávalók:
300 gr vörös tonhal (szasimi minőségű) finomra vágva és lehűtve
1 nagy fej salottahagyma finomra vágva
100 gr fehér, kisszemű bulgur, folyóvízben megmosva, majd megszárítva
1/3 kávéskanál szegfűbors
1 kis chilipaprika finomra vágva
1 kávéskanál só,
frissen tört bors
3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
Egy fémből vagy üvegből készül salátástálat lehűtünk, majd ebben összekeverjük a hozzávalókat. Legalább egy órára tegyük hűtőszekrénybe. Közvetlenül a tálalás előtt formázzunk a haltatárból ovális formákat.
Készíthetjük lazacból is.

És ráadásként néhány fűszerkeverék, amit otthon is el tudunk készíteni:
Dukkah fűszersó – a legkülönfélébb célokra

Hozzávalók:

5 dkg földimogyoró
8 evőkanál szezámmag
4 evőkanál koriandermag
3 evőkanál római kömény
1 evőkanál tengeri só, amihez még fél kávéskanálnyi frissen őrölt bors járul.

(A római kömény íze elég átütő, ez adott esetben kétharmadára, vagy akár felére csökkenthető.) A mogyorót külön pirítjuk, majd konyhai törlőpapírral lemorzsolgatjuk a vékony barna héját. A többi magot is enyhén megpirítjuk, majd összekeverjük a sóval, borssal. Az egészet inkább durvára, mint finomra zúzzuk.

Kiválóan alkalmas báránypecsenyéhez vagy egy pofon egyszerű lágy tojáshoz. Szórhatjuk bármilyen salátára. Egyes éttermekben a friss házi kenyér és az olívaolaj mellé adják köszöntőfalatnak.

Kebab fűszerkeverék

Hozzávalók:

1 kis csokor, apróra metélt petrezselyem levél
2 evőkanál szárított, őrölt koriander
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál őrölt fahéj
1 evőkanál apróra vagdalt kakukkfű
1 kávéskanál őrölt bors
2 evőkanál oliva olaj
kevés citromlé.

(SoulFood)

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések