Mentás borsóleves vízitormával - zöld, zöld és zöld

|
Hiába tudom, hogy a torma az egy növény, a vizitormáról nekem mindig valami állatka jut az eszembe. Talán élénk a fantáziám? Talán gyerekkoromban túl sokat néztem a Vizipók-csodapókot, és így jön ez a meglehetősen fura képzettársítás? Menjünk csak tovább! Menta és borsó? Elsőre tényleg nagyon furán hangzik, de egy próbát megér – gondoltam csendesen.

Ahogy a hozzávalókat rakosgattam a kosaramba, egyre inkább hittem, hogy ebből valami jó fog kisülni, akarom mondani: megfőni.

Nosza, vágjunk bele hamar! Utólag azt mondhatom, hogy megérte.

Még egy apróság: tudtátok, hogy a zöldborsóban 3x annyi rost anyag van mint a banánban? Érdemes gyakran borsót enni.

Hozzávalók:

1 evőkanál olíva olaj
1/2 fehér hagyma
4 szelet füstölt bacon szalonna
500g gyorsfagyasztott borsó
60g vízitorma
20g friss mentalevél
kb 550ml forró víz

bors
mandula

Elkészítés:

Hevítsünk fel az olívaolajat egy serpenyőben. Közben vágjuk kockákra a hagymát és bacont. Majd zutty bele a serpenyőbe. Nem kell sokáig sütögetni – csak addig, míg a hagyma üveges nem lesz, a bacon pedig finom barna árnyalatot nem ölt magára. A baconból kiolvad az az isteni füstös zsíradék, ez adja majd meg a levesünk alap hangulatát is. Közben serényen egy ollóval vagdossuk bele a mentaleveleket és hagyjuk egy kicsit főni. A borsóról se feledkezzünk meg: mehet bele a serpenyőbe.
Kicsit sózzuk meg, majd jöhet a vizitorma is. Elég mindössze fél percig fonnyasztani!
Most öntsük a forró vizet... no nem a kopaszra, hanem a serpenyőnkbe! Főzzük addig, míg a borsó el nem éri kivánt „állagát”.
Vegyük le a tűzről és botmixerreé alaposan turmixoljuk össze. Jómagam a krémes állagú levest szeretem, de akinek ez túl sűrű egy kis vizzel higíthatja. Végezetül szórjuk meg egy kis borssal.

Tálalákor hintsünk rá mandulaszeleteket

2 megjegyzés:

duende írta...

Istenien néz ki!

Én idén már hatodszor!!!! vettem egy kiló zöldborsót, egyszerűen imádom, mikor friss. Ma is azt ettünk ebédre. :)

Felhőlány írta...

A zöldborsó és a menta nálam is nagyon sikeres mostanában. Leves is és kenegetős is készült belőle! :))

Kapcsolódó bejegyzések