Spenótos bárány curry

|
Aranyalma ághegyen. Bari bég a zöld gyepen... bégetett! Ez már múlt idő. Az a bari, akarom mondani bárány (ne barizzunk már itt) a hűtőben várja a sorsát: egy isteni curry készül belőle és a felhasznált fűszereknek köszönhetően varázslatos ízekkel tudjuk az ízlelőbimbóinkat sokkolni.

Hozzávalók:

Gheehez:

½ kg sózatlan vaj

Curryhez:

250g ghee vagy vaj
½ kg apróra vágott vöröshagyma
400g apróra vágott paradicsom
50 g friss, hámozott és durvára vágott gyömbér
3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 kg bárány comb vagy lapocka
1 evőkanál só
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 evőkanál őrölt piros chili por.
1 evőkanál őrölt kömény
1 evőkanál paprika
1 evőkanál őrölt koriander
30-40 dkg friss spenót
4 közepes méretű zöld chili
4 evőkanál apróra vágott friss koriander
½ evőkanál garam masala
csipetnyi őrölt kömény és frissen őrölt fekete bors a díszítéshez

Elkészítés:

Ha igazán autentikus curry-t szeretnénk készíteni, akkor a hozzávalók listáján rögtön az első „játékost” kiszemelve, a vaj helyett használjunk gheet. Igen ám, de hol lehet ezt az összetevőt beszerezni. Indiában járva lépten nyomon belebotlunk. Itthon? Néhány boltban kapható, de elkészíthetjük magunk is.

Vágjuk fel a vajat nagyobb darabokra és közepes lángon egy vastagabb aljú edényben kezdjük el felolvasztani. Nagyon fontos, hogy folyamatosan kevergessük, így tudjuk elkerülni, hogy megbarnuljon a vaj. Forraljuk fel a vajat. Amikor elkezd habosodni, vegyük le a lángot a lehető legkisebbre (talán takaréknak hívják?). Nincs szükség fedő használatára, így folyamatosan nyomonkövethetjük a vajunk szineváltozását. Egy idő után a darabos részek az edény aljára leülepednek és az olvadt vajunk (amit közben már ghee-nek nevezhetünk) átlátszó és arany színű lesz.

Egy kanál segítségével fölözzük le. Zárjuk el a gázt az edényünk alatt és egy merőkanállal óvatosan meregessük át a ghee-t egy szalvétával kibélelt szűrőn keresztűl egy másik edénybe. Mindezt a meregetést nagy-nagy óvatossággal végezzük: ügyeljünk arra, hogy ne keverjük fel az alján lerakódott barnás darabokat.

Most hogy elkészült az egyik összetevőnk (bátran nevezhetjük alapanyagnak is), kezdjünk hozzá a curry-n elkészítéséhez: egy nagyobb serpenyőben közepes lángon melegítsük a ghee-nket. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymánkat és „főzzük” és kevergessük míg teljesen meg nem puhul, a színe pedig enyhén világos barnába nem megy át. Mikor érünk oda? szokták kérdezni a gyerekek. A mi esetünkben 20-30 perc alatt elkészül.

Egy tálba tegyük a paradicsomokat, vizet, gyömbért és a fokhagymát és egy botmixer segítségével pürésítsük. A serpenyőnkben időközbe elkészült a hagymánk. Ha „darabosnak” ítéljük” az állagát, egy szűrőkanál segítségével merjük le a hagymákat és keverjük el az előbb pürésített paradicsom, gyömbér fokhagyma keverékkel. Majd tegyük mindezt vissza a ghee-be.

Most jöhet a bárány: a kicsontozott és nem egészen apróra (3-4 cm) vágott bárányhúst tegyük bele a serpenyőnkbe. Sózzuk meg és főzzük egy jó fél órán át.

A fűszerekről se feledkezzünk meg: adjuk hozzá a bárányunkhoz a kurkumát, chili port, köményt, paprikát és a koriandert. Ha bárány combot használuk a curry-n elkészítéséhez, akkor még majdnem egy órát kell főzni (a lapockának elegendő 30-40 perc is). Ha a szószunk túlságosan sűrű lenne, adjunk hozzá egy kis vizet.

Amíg a bárányunk puhul és átveszi a fűszerek isteni ízét, egy nagyobb serpenyőben fonnyasszuk meg a spenót leveleket. Miután ezzel is megvagyunk, egy botmixer segítségével pürésítsük, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet és a chili port. Tegyük félre a pépes spenótunkat.

Mikor a bárányunk kellőképpen megpuhul adjuk hozzá a curry-hez a spenót pürénket.

A jól bevált botmixerünk segítségével készítsünk a zöld chilinkből pürét és ezt adjuk a curry-hez. Vágjuk fel a friss korianderünket és a garam masalánkkal együtt adjuk a curry-hez.

Tálalhatjuk is.

(Fotó: Corbis)

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések