Spenóttal és kéksajttal töltött cannelloni ricotta kéregben

|
Tegnap délután Virág jóvoltánból egy szép nagy Dobogó Blue sajt büszke tulajdonosa lettem. Gondosan becsomagolta nekem – nyilvánvaló, hogy miért: amilyen finom az illata... hogy is mondjam? Hmm, na de egy sajtot ne csak az illata alapján itéljünk meg. Elvégre ez a Sajt (igen, csupa NAGYBETŰVEL írva) mennyei módon kényezteti az ízlelőbimbóinkat. Nosza felugrottam vele a gyerekekhez, ahol kisebbik fiam egyből lecsapott rá. Bármennyire is kiváncsi volt, az első falatot nagyon óvatosan vette a szájába. Egy pillanatra elcsodálkozott, majd valami földöntúli vigyor ömlött szét az arcán: kért még. Sőt annyira meggyőző volt ez az első randi számára (hiába a kémia...), hogy még alkotott is valamit.

Ma reggel rajtam volt a sor. Egy egyszerű, de annál finomabb étel elkészítésébe kezdtem bele: Cannelloni. Méghozzá spenóttal és kéksajttal töltött.

Ha igazán finomat szeretnénk, frissen készítsük el a lasagne tésztákat.

Én egy klasszikus, spenótos-kéksajtos cannelonit készítettem, aminek az a különlegessége, hogy friss lasagne tésztából készül, tehát gyúrt és lapokra nyújtott tésztát töltünk meg és tekerünk fel. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető!

Egy kicsit még a lasagne eredetéről: egyik legismertebb olasz tészta étel, de a közelmúltban megjelent egy tanulmány, melyben brit kutatók azzal az elmélettel álltak elő, hogy a lasagne valójában II. Richard korából származik. 1390 jelent meg egy szakácskönyv Forme of Cury címen. A könyvben szerepel egy loseyns nevű étel leírása is. Főtt tésztalapokból készült, sajtmártással sütötték át, a tésztarétegek közé vagdalt főtt halat tettek in fyssh day. Édesítették és sózták, sáfránnyal ízesítették. Természetesen az olaszok nem hagyták szó nélkül a tanulmányt: londoni olasz nagykövetség tiltakozó jegyzéket adott ki, mondván, hogy Emilia Romagnában már 1316-ban bizonyíthatóan élt egy bizonyos Maria Borgogno, aki hivatásos lasagne-készítő volt.

Hozzávalók:

Lasagne tésztához:

50 dkg liszt
5 tojás

Cannelloni:

6 lap friss lasagne tészta
30 dkg spenót
10 dkg kéksajt
10 dkg fenyőmag
10 dkg erdei gomba
3 gerezd fokhagyma
1 csipet cayenne bors
½ dl extraszűz olívaolaj
3 tojássárgája
7 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg vaj
ricotta

Elkészítés:

Mivel frissen készült lasagne tésztába szeretnénk majd tölteni a hozzávalókat, elsőként készítsük el a tésztánkat.

Gyurjúk össze a lisztet a tojásokkal egészen addig, míg a szép fényes és rugalmas lesz. Most jön a nyújtás: ha géppel csináljuk, akkor a második legvékonyabb fokozatra nyújtsuk (gyakorlottabbak sodrófával is nyújthatják; sokkal macerásabb, de a tészta sokkal rugalmasabb állagú lesz).

Vágjuk téglalapokra (10 x 10 cm), majd terítsük szét, hogy egy kissé megszikkadjon.

Készítsük el a besamel mártást: egy kisebb edényben olvasszuk fel a vajat, majd szórjuk meg a liszttel. Ízesítsük meg cayanne borssal és sóval. Majd öntsük fel forró tejjel. Érdemes jó sűrűre főzni. Ha ezzel végeztünk rakjuk félre hűlni.

Forró vizet a spenótra! Forrázzuk le a spenótot, majd egy szűrőkanál segítségével rakjuk át egy hideg vízzel teli edénybe (ha Fava babos cikkben ismertetett módszer alkalmazzuk, hamarabb lehűl). A kellőképpen lehűtött spenótot vegyük ki a fűrdőből és csepegtessük le – még egy kinyomkodásra való felszólítást is megkockáztatnék.

Most jön a kedvenc részem, mármint ami a konyhám illatokkal történő elárasztását illeti: Egy serpenyőben egy kevés extraszűz olívaolajon a megtört fokhagymákat piritsuk meg, majd adjuk hozzá az összemorzsolt kéksajtot, gombát, fenyőmagot. Sóval és borssal ízesítsük meg. Adjunk hozzá egy kevéset a besamel mártásunkból. Mennyi az a kevés? 3 evőkanál. Pár percig főzzük össze.

Egy nagyobb edényben forraljunk fel vizet (ne felejtsük el megsózni). A forrásban lévő vízbe tegyük bele a tésztalapokat. Nem kell megfőzni. Csak előfőzzük. Elég neki 2-3 perc. Szűrjük le, öntsük nyakon hideg vízzel, majd csöpögtessük le. Az előfőzött lapokat a felhasználásig tegyük egy konyharuhára.

Most jöhet a művészet: terítsük ki a tésztalapokat, majd töltsük meg. Nem is olyan nehéz. Egyenletesen kis kupacokat készítünk a gombás-spenótos-kéksajtos töltelékünkkel. Tekerjük fel őket.

Vegyünk elő egy tepsit. Vajazzuk ki, majd a kis tésztatekercseinket fektessük el benne. A maradék besamelhez adjunk hozzá összemorzsolt ricottát, kis tejet és a tojássárgáinkat. Keverjük el amennyire csak tudjuk. Egyenletesen locsoljuk meg a tésztáink tetejét.

Nincs is más dolgunk mint egy 180 fokra előmelegített sütőben negyed órát még sütni.

Tálalhatunk is.

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések