Thermomix: Áfonyás nyúlmájpástétom

|
Ezt a receptet tegnap kaptam és gondolom, hogy megosztom Veletek. Miért is ne? Ő is megosztotta... Köszönöm. Látom az arcán a mosolyt.

Hozzávalók:

4 fej erdei gomba
1 evőkanál  kacsazsír és majd még valamennyi a tetejére
1 fej vöröshagyma
40 dkg nyúlmáj

tört színes bors
csipet kakukkfű és rozmaring
1 evőkanál hagymalekvár
1 dl alaplé
1 dl tejszín
15 dkg aszalt vörösáfonya

Az igazán krémes májpástétom lelke egy kiváló mixer, ami jelen esetben egy Thermomix volt. Soha ezidáig ilyen krémes pástétomot nem sikerült mással előállítanom, ami azért is lényeges, mert az "ikrás" máj enyhén szólva is a csalódás kategóriába tartozik nálam.

Elkészítés:
A hagymát tegyük a Thermomix tálba, és 3 mp alatt 10-es fokozaton aprítsuk fel. A keverőkanálla kaparjuk vissza az aljára a hagymadarabokat, majd adjuk hozzá a zsírt, és 3 percig Waroma fokozaton dinszteljük.

Ezt követően adjuk hozzá az áfonya 2/3-ad részét, és a kisebb darabokra vágott májat, fűszerezzük, majd 100 fokon 7 percig dinszteljük a hagyományos főző fokozaton. Ez azért lényeges, hogy a májból kisülő nedvesség el tudjon párologni. A resztelés után adjuk hozzá az apallevet, 10-es fokozaton turmixoljuk 10 mp-et, majd 100 fokon főzzük további 5 percig. Amikor elkészültünk, adjuk hozzá a tejszínt, ha kell, ígazítsunk a fűszerezésen, és 30 mp-ig turmixoljuk maximum fokozaton.

A kész pástétomba keverjük bele a maradék áfonyát, és a pici darabokra zsírban lepírított gombát is.

Öntsük egy tálba, szórjuk meg kis áfonyával, egész borssal, kakukkfűvel, és öntsünk a tetejére kb. 1 dl olvasztott kacsazsírt.

Ez azért lényeges, hogy a máj teteján megakadályozzuk az oxidációt (elszíneződést). A pástétom hűtőben akár 7-8 napig is eláll.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nehéz megtanulni a thermomix használatát?Hol találok még magyar nyelvű recepteket, segítenétek??Szenvedélyem a főzés, érdemes egy mezei háziasszonynak ilyet venni??
Marika

Fűszerház írta...

Érdemes. Túlzás lenne azt állítani, hogy gyerekjáték megtanulni, de 1-2 hét alatt könnyen "belerázódsz". Írj egy e-mail a spicehousefuszerhaz@gmail.com címre és küldök még további anyagokat.

Kapcsolódó bejegyzések