Világ konyhái... kalandok a Fűszerházban

|

Nagy útra készülünk. A világ konyháit szeretném bemutatni a felhasznált fűszereken keresztül. Ezen kulináris kalandozásunk első állomása Mexikó lesz...

Úticél: Mexicó - Epazote

|

Ahogy korábban megígértük kalandozásainkat a fűszerek világában Mexikóban kezdjük. Elsőként egy kevésbé ismert fűszert az Epazote-t (Chenopodium Ambrosioides)fogjuk bemutatni. Nálunk, Magyarországon más és más néven találkozhatunk vele a szakirodalomban illetve korabeli leírásokban: libatop, féregűző libatop, mirrhafű, mexikói tea vagy jezsuita tea esetleg rubianka libatop. A szegfűvirágúak rendjébe ezen belül a disznóparajfélék családjába tartozó növényfaj. A korábban a libatopfélék családjába sorolták a Nálunk is termesztett gyógy-, fűszer- és egyben mérgező növényt.


Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein és Észak-Amerikában őshonos. Miután felismerték gyógyhatását orvosi célokkal kezdték el termeszteni az egész világon ezt az illatos egynyári növényt.


Megjelenés

Levelei a szárnál keményebbek, fénylőek. Lándzsa alakú levelei a talaj közelében fűrészfogszerűek. A talajtól távolodva fogazottságuk megszűnik. Nyáron nyíló virágzata apró, zöld színű vrágokból áll, levéltelen álfüzért alkot.


Felhasználása

Többféle felhasználása is ismert, hiszen gyógyásati és étkezési célra is hasznosítható, de hatóanyagai helytele alkalmazása esetén mérgezést is okozhat. A növény minden része, külünösen a magjaiból lepárlással nyert illóolaj féregűző hatású aszkaridolt tartalmaz, melyeket az állatgyógyászatban hasznosítanak. Mexikóban fűszeres illatú leveleivel leveseket, kását, fekete babból, kagylóból készült ételeket ízesítenek. Leveléből készül a jezsuita tea, amely étvágyjavító, vizelethajtó hatása mellett féregűzésre egyaránt hatékony. A levelek hurut és asztma gyógyítására is alkalmazhatók és egyes amazóniai törzsek tejszaporítónak is használják. A belőle készült tea intenzív és kellő körültekintéssel alkalmazandó, mert koncentráltan erős drogok közé tartozik. Érdekesség (bár ez kevésbé a gasztronómai témakörébe tartozik), hogy az inka indiánok halottaikat ezzel konzerválták.

Vásárlás

Ha kedvet kapot és megismerkedne a fűszerrel az 250 vagy 500 g-os kiszerelésben megrendelheti az eredeti autentikus mexikói fűszert 1690 illetve 2990 Ft-os áron a SpiceHouse-tól.








Forrás: Wikipédia







Kapcsolódó bejegyzések