Cajun ízesítő keverék

|
Egy a kereskedelmi forgalomban is kapható fűszerkeverékről szeretnék írni. Ez a Cajun Ízesítő (Cajun Seasoning), de mit is takar ez a név? A fűszerkeverék még érthető lenne, de ez a  kaján cajun?


Franciaországból a 17-18. században La Rochelle kikötőjéből számos református emigrált a mai Egyesült Államok franciák lakta területére, melyet  akkoriban Akadiának neveztek. Majd az angolok, miután elfoglalták a területet, az ott élő, főleg franciaajkú lakosságot áttelepítették a mai Louisiana területére. Ők a cajunok. A cajun konyhára jellemző az egyszerűség, a francia hagyományos és a helyi sajátosságok ötvözése. Íme egy egyszerű fűszerkeverék, amely a legtöbb cajun étel ízesítésére használhatunk.

Hozzávalók:

750 g  asztali só
5 evőkanál cayenne bors
3 evőkanál fekete bors
3 evőkanál  vöröshagyma por
3 evőkanál fokhagymapor
 3 evőkanál chili por
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál  szárított bazsalikom
4 közepes babérlevél



Elkészítés:

Roppant egyszerű ennek a fűszerkeveréknek az elkészítése. Vegyünk elő egy turmixgépet (a kitartóbbak használhatják a jól bevált kőmozsarat is, de itt hívnám fel a figyelmet, hogy nem kevés időt tudunk megspórolni, ha a gépesített hadosztállyal megyünk neki  fűszereknek). A só kivételével tegyük bele az összetevőket a turmixunk várakozó szájába. Zárjuk le a tetejét és alaposan turmixoljuk – micsoda szóismétlés. Majd ha a gépben eloszlik a fűszervihar, a porított fűszerkeverékünket adjuk a sóhoz és keverjük össze. Készen is vagyunk.

(Képek: Corbis) 
Kapcsolódó bejegyzések