Csokoládés desszertek receptverseny: Diós brownie narancsos mascarponéval

|
Diós brownie narancsos mascarponéval. A receptet Árvai Krisztina küldte be. Köszönjük Neki.



A csípős dunai szélben a fodrásztól hazafelé gyalogolva gondolkodtam milyen sütit süssek ma. Három alapanyag jutott eszembe, csokoládé, dió és narancs. Ha csokoládé akkor brownie amibe persze diót is csempésztem, és ha narancs akkor tuti, hogy csak mascarponés lehet . Úgy gondoltam ha sikerül benevezek a receptversenyedre. Soha nem sütöttem még nyereményért, maximum elismerésért. És soha nem fotóztam még süteményt. Estére hazajött a kamaszom, lemeózta az édességet, és a csúcs szuper gépével le is fotózta.

Hozzávalók:
Brownie-hoz:

26dkg étcsoki
4 tojás 25-30 dkg nádcukor
10 dkg vaj
7 dkg sima liszt
7 dkg graham liszt
vanília esszencia
10dkg dió

Krémhez: 
2 narancs leve és héja
1 evőkanál étkezési keményítő
1 tojás sárgája
1 evőkanál nádcukor
250dkg mascarpone

Elkészítés:

A brownie-hoz a vajat a csokival összeolvasztom vízgőz felett.
A tojásokat a cukorral, és a vaníliával jól kikeverem.
A csokis krémhez keverem a tojásos krémet és beleszitálom a liszteket, belekeverem a diót.

180C fokos sütőben 20-22 percig sütöm. Akkor jó ha tűpróbával még ragad a közepe.

A narancskrémhez a narancslét a tojás sárgáját a keményítőt és 1 narancs héját vízgőz fölött pudingosra főzöm, ha kihűlt belekeverem a mascarponét A kihűlt brownie-re teszem a narancskrémet.


Thermomix: Áfonyás nyúlmájpástétom

|
Ezt a receptet tegnap kaptam és gondolom, hogy megosztom Veletek. Miért is ne? Ő is megosztotta... Köszönöm. Látom az arcán a mosolyt.

Hozzávalók:

4 fej erdei gomba
1 evőkanál  kacsazsír és majd még valamennyi a tetejére
1 fej vöröshagyma
40 dkg nyúlmáj

tört színes bors
csipet kakukkfű és rozmaring
1 evőkanál hagymalekvár
1 dl alaplé
1 dl tejszín
15 dkg aszalt vörösáfonya

Az igazán krémes májpástétom lelke egy kiváló mixer, ami jelen esetben egy Thermomix volt. Soha ezidáig ilyen krémes pástétomot nem sikerült mással előállítanom, ami azért is lényeges, mert az "ikrás" máj enyhén szólva is a csalódás kategóriába tartozik nálam.

Elkészítés:
A hagymát tegyük a Thermomix tálba, és 3 mp alatt 10-es fokozaton aprítsuk fel. A keverőkanálla kaparjuk vissza az aljára a hagymadarabokat, majd adjuk hozzá a zsírt, és 3 percig Waroma fokozaton dinszteljük.

Ezt követően adjuk hozzá az áfonya 2/3-ad részét, és a kisebb darabokra vágott májat, fűszerezzük, majd 100 fokon 7 percig dinszteljük a hagyományos főző fokozaton. Ez azért lényeges, hogy a májból kisülő nedvesség el tudjon párologni. A resztelés után adjuk hozzá az apallevet, 10-es fokozaton turmixoljuk 10 mp-et, majd 100 fokon főzzük további 5 percig. Amikor elkészültünk, adjuk hozzá a tejszínt, ha kell, ígazítsunk a fűszerezésen, és 30 mp-ig turmixoljuk maximum fokozaton.

A kész pástétomba keverjük bele a maradék áfonyát, és a pici darabokra zsírban lepírított gombát is.

Öntsük egy tálba, szórjuk meg kis áfonyával, egész borssal, kakukkfűvel, és öntsünk a tetejére kb. 1 dl olvasztott kacsazsírt.

Ez azért lényeges, hogy a máj teteján megakadályozzuk az oxidációt (elszíneződést). A pástétom hűtőben akár 7-8 napig is eláll.
Kapcsolódó bejegyzések