Pistou leves - soupe au pistou

|
A Pistou az olaszok pesto szószának a francia változata. Alapvető különbség, hogy a pistou-ban nincsen pinoli avagy közismertebb nevén fenyőmag. A pistou szószt leginkább a provanszi konyha használja. Külön érdekesség, hogy az Alpok közeli településeken a parmezán helyett az úgynevezett Svájci sajtot használják a szószban mint alapanyag. A Pistou leves tulajdonképpen egy zöldség (minestrone) leves, amibe tálalás előtt belekeverik a szószt vagy a leves mellé piritóssal együtt fogyasztják.
Külön érdekesség, hogy a pesto szószt már Vergilius is említi a műveiben.

Hozzávalók:

1/4 közepes rózsákra szedett brokkoli
1/4 közepes rózsákra szedett karfiol
2 hámozott és felkockázot burgonya
1/2 vékonyra szeletelt póréhagyma
2 szál meghámozott és felkockázott sárgarépa
1/2 csésze zöldbab (a szárát távolítsuk el és vágjuk 3 cm-es darabokra)
1 csésze főtt csicseriborsó
1 ág kakukkfű
babérlevél
nagyjából 2 evőkanál kész pesto
1 liter zöldséglevesalap

Elkészítés:

Kevés olajon dinszteljük a vékonyra szeletelt póréhagymát. Addjuk hozzá a felkockázott krumplit és a szintén kockákra vágott sárgarépát és keverjük össze. Addjuk hozzá a levesalapot, a kakukkfüvet és a babérlevet és forraljuk fel. Mikor felfort, vegyük lejjebb a lángot és lassú tűzön főzzük tovább a zöldségeket. Főzés közben folyamatosan távolítuk el a keletkező habot. Amikor a zöldségek már majdnem teljesen átfőttek, addjuk hozzá a brokkolit, a karfiolt, a zöldbabot és a csicseriborsót. Főzzük tovább, míg a zöldségek megpuhulnak. Ízesítsük a levest a pestóval, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Kapcsolódó bejegyzések