Fekete masala

|

Kicsit fagyosra sikeredett az időjárás. A szakadó hóesésben gyerekek sikongva hemperegtek.A konyhában a földön meditálva nekiveselkedtem. Kicsit keverek-kavarok. Mögöttem álltál. Értetlenül. Mi lesz ebből? Fűszerkeverék. Megkóstolod? Nem. Sebaj. Ha Indiában mindenki maga keveri ki a maga masaláját, akkor én. Ki mint kever, úgy ízesít. Hű, de gyenge. Jó lesz mág valamikor. Mág? Még!


Hozzávalók:

1 púpozott evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál ghee
2 evőkanál . darált mák
2-3 babérlevél
1 kiskanál mustármag
1 csapott evőkanál  szezámmag
1 csapott evőkanál köménymag
csipetnyi lepkeszegmag
1 kiskanál szegfűszeg
2 kis darab fahéj
1 csésze koriandermag
4 szem kardamommag
1 kiskanál kurkumapor
1 kiskanál chili
1 púpozott kiskanál só
1 kiskanál reszelt szerecsendió




Elkészítés:

Egy kanál ghee-n pirítsuk meg világosbarnára a kókuszreszeléket, majd tegyük félre. Utána szárazon pirítsuk meg a koriandermagot, a szezámmagot, a köménymagot, a mákot és a babérlevelet. Ezt követően 1 evőkanál olajon pirítsuk meg a mustármagot, a lepkeszegmagot, a szegfűszeget, a fahéjat és a kardamommagot. A pirított magvakat őröljük meg és keverjük össze a reszelt szerecsendióval, adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a kurkumát, a chilit és a sót. Légmentesen lezárva sokáig tudjuk tárolni.

2 megjegyzés:

ORsi írta...

fantasztikus illatok kevereghetnek a konyhádban, ideáig érzem ;)

Fűszerház írta...

Köszi Orsi:)

Kapcsolódó bejegyzések