Egyik barátom mesélt a zakuszkáról. Pontosabban megkérdezte, hogy ismerem –e? Bevallom, még nem találkoztam vele, ezért kicsit utánajártam a „dolognak”.
A zakuszka orosz (egyes források szerint örmény) eredetű étel, a szó jelentése előétel, ízelítő. Valóban, annyira meghozta az „étvágyamat”, hogy rögtön beszereztem a hozzávalókat.
2 kg padlizsán
2 kg pardicsompaprika
1,5 kg vöröshagyma
só
bors
5 dl olaj
1 l paradicsomlé
4 db babérlevél
2 ág friss bazsalikom
Elkészítés:
Kezdjük a padlizsánokkal: mossuk meg a padlizsánokat, majd egy villával szurkáljuk meg. Tegyük be a sütőbe és süssük amíg a padlizsán bőre barnás fekete nem lesz. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk egy kicsit hűlni. Hosszábban vágjuk fel és egy kanál segítségével tegyük át egy öblösebb tálba. Fogjuk a botmixerünk és turmixoljuk mindaddig, míg a sült padlizsánunk pépes nem lesz.
Vágjuk finomra a vöröshagymát, a paprikát húsdarálóval daráljuk le. Közben egy nagyobb edényben forrósítsuk fel az étolajat és tegyük bele a felaprított zöldségeinket. A babérlevelekről és az időközben összevágott bazsalikomról se feledkezzünk meg: bele az edénybe. Állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg a hagyma és a paprika sülni nem kezd – ez nagyjából 30-40 perc lehet.
No most jöhet a sült padlizsánpépünk is: tegyük bele a már most istenien illatozó edényünkbe, majd öntsük rá a paradicsomlevet. Sóval és borssal ízesítsük.
Főzzük még egy negyed órát. Amikor az olaj feljön már a tejére, készen vagyunk. Tegyük át tisztára mosott befőttes üvegekbe és zárjuk le. Készen is vagyunk.
Piritósra kenve mennyei előétel.