Hozzávalók:
12 db tojás
40 dkg cukor
kb. 60 dkg cukor a karamellához
10 dkg porcukor
2 db citrom
vaj
Elkészítés:
Készítsünk karamellát és egy kivajazott tűzálló edénybe öntsük bele. Lényeg, hogy egyenletesen, 1 cm vastagon elepje az edényünket.
Egy nagyobb tálban verjük ki a tojások sárgáját, majd egy edényben 4 dl vizet forraljunk fel, adjuk hozzá a cukrot és reszeljük bele a citrom héját. Hagyjuk forrni néhány percig. Vegyük le a tűzről és habozzuk le ezt az illatos szirupot, majd még forrón apránként keverjük bele a tojás sárgáját. Pontosan úgy, mint a majonézbe az olajat. A masszát öntsük bele a korábban kivajazott és karamellával kiöntött tűzálló formába. Egy nagyobb tepsibe rakjuk bele a formánkat és öntsünk annyi vizet a tepsibe, hogy 2-3 cm magasan álljon benne a víz. Fedjük le alufóliával és 180 fokon 25 percig hagyjuk vízfürdőzni.
Akkor a legjobb, amikor éppen megszilárdult (máskülönben egy édes, citromos rántotta lesz az eredmény – érdekes módon mennyei íze van). Óvatosan borítsuk ki a tűzálló edény tartalmát egy vágódeszkára. Szeleteljük fel. A citromléből és porcukorból készült masszával locsoljuk meg, és már tálalhatjuk is.
Vállalkozó kedvűek megszórhatják pirított dióval vagy makadámdióval is.
Külön érdekesség a portugálók hasonló desszertje a toucinho-du-céu. Ők citromhéj helyett vaníliával vagy fahéjjal ízesítik, s a fenti mennyiségbe belekevernek 20 deka vajat, 20-25 deka darált mandulát, evőkanálnyi zsemlemorzsát is. Kikenik, és karamella helyett morzsával vékonyan meghintik a formát.
1 megjegyzés:
tényleg mennyei :) még csak egyszer készítettem, de ettem már spanyolországban és hmm :)
Megjegyzés küldése