Tippek: Szegfűszeg

|

Szegfűszeg - kicsit másképp

Ahogy melegszik az idő, kertünkben - és sajnos ezzel együtt a lakásunkban is megjelennek a kellemetlenkedő szúnyogok, de ne adjuk fel: ha kis zsákokba őrölt szegfűszeget öntünk és a szoba több pontján is elhelyezzük ezeket a kis "csomagokat", az esténként fülünkbe zümmögő "lakótársaink visszavonulót fújnak és menekülőre fogják. Érdemes kipróbálni!

Egy igencsak érdekes felhasználási módjára hívták fel a figyelmemet: a szegfűszeg nagy mennyiségben tartalmaz szegfűszegolajat, melynek az egyik legfontosabb összetevője az eugenol illóolaj. Gyógyászati célokra is használható (Caryophylli floris aetheroleum a "hivatalos" neve), de kanyarodjunk csak vissza az eredeti célunk felé, mielőtt bárkit is megrémítenénk a latin nevek halmozásával. Fogfájásunk enyhíthetjük, ha szegfűolajat dörzsölünk a fájó fogunkra vagy környékére, de ha nincs kéznél szegfűolaj, akkor se kell búslakodni: elég egy szem szegfűszeget elrágcsálni.

A minap olvastam, hogy a hangyák ellen is kitűnően alkalmazhatjuk: elég csak az ablakpárkányra szórni néhány szemet és máris nagy ívben elkerülik otthonunkat (úgy látszik a hangyáknak nem szokott fájni a foga).

Természetesen ételeink ízesítésére használjuk leginkább: sült tésztákat, kompótokat, marinírozott ételeket tudunk vele "feldobni". Bár lassan itt a nyár, de ki ne kóstolta volna a forraltbort illetve a mézeskalácsot, ezen téli finomságok ízvilágát is meghatározza a szegfűszeg...

Kapcsolódó bejegyzések