Narancsos ricottás lepény

|
A szokásostól eltérő módon, ezt a receptet egyik barátomnak ajánlanám. Hát Viki, akkor figyelmesen olvasd!
A recept egy klasszikus szicíliai ricottás sütemény, a Crostata di ricotta narancslekvárral megbolondított változata. Hogy miben térünk el tőle? A hagyományos, szicíliai sütemény sima omlós tészta alapból készül, és csupán tojással dúsított ricotta sül a tetején, liszt nélkül.
Annyira megtetszett a narancsvíz felhasználásának a lehetősége, hogy a ricottakrémbe is tettem belőle. A narancslekvárt is megbolondítottam egy kis grappával.
Lássunk is hozzá az elkészítéséhez:

Hozzávalók:

Az omlós tésztához a következőkre lesz szükségünk:

200 g liszt
50 g kristálycukor
100 g vaj, hidegen
1 db tojássárgája
½ db narancs héja
3 evőkanál narancsvíz

A narancsos krémhez:

350 g ricotta
55 g kristálycukor
3 evőkanál narancsvíz
2 db tojás
½ db narancs héja

Az összeállításhoz:

150 g narancslekvár
2 evőkanál grappa (opcionálisan)
30 g őrült mandula

Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a tészta hozzávalóit, majd csomagoljuk be egy fóliába és tegyük be a hűtőbe min. fél órára pihenni.
Vajazzunk ki egy kerek tarte formát (a kapcsos tortaforma is megteszi). Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljük ki a formánkat a tésztával, a tetejét hintsük meg babbal, így tudjuk elkerülni, hogy a tészta felpúposodjon. Tegyük be a tésztát 15 percre a sütőbe.
Közben ne tétlenkedjünk, készítsük el narancsos krémet: keverjük el ricottát a tojásokkal, a cukorral és a narancsvízzel.
A sütőben „hagyott” tésztáról se feledkezzünk el! Vegyük ki és picit hagyjuk pihenni. Kenjük rá egyenletesen a grappával elkevert narancslekvárt, erre pedig a ricottakrémet. Hintsük meg a mandulával és újra tegyük be a sütőbe 20 percre. Ha kész, 10 percet hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan vegyük ki a formából.
Kapcsolódó bejegyzések