Turbolya

|
Turbolya
(Anthriscus cerefolium)

Hetekkel ezelőtt szüleimnél a régi szobámban tavaszi nagytakarítást végeztem. Ebbéli foglalatoságom közepette bukkantam egy régi, mintáját-meg-nem-tudnám-nevezni mappára. Lehet, hogy nem is ez a pontos meghatározás, hogy mappa (két, vastag A4-es méretű kartonlap, oldalán szalaggal egymáshoz rögzítve), de most nevezzük nevén a dolgokat (most hogy ezeket a sorokat írom egy régi olvasmányélményem ugrik be: "... néven nevezni annyi, mint a nevet örökösen feláldozni a megnevezett dolognak...") Nos, ami a turbolyát illeti. Ebben a mappában, kisiskolás koromban a kirándulások során gyűjtött, majd lexikonok közt gondosan lepréselt és rajzlapokra ragasztott növénynyomatokat "gyűjtöttem". Így találtam néhány érdekes vadon és nagyszüleim konyhakertjében vadon felcseperedő, majd rajzlapon bevégző növény közt a turbolyára is...  
Igen, dologra!, mert az az igény,  hogy a turbolyáról írjak, néha nagyon váratlanul jelentkezik ugyan, de nagyon bizonytalan is, vagyis erőltessem meg magam, nehogy egyszerűen és pillanatnyi kedvem szerint egyetlen betűvel püffőljem teli a képernyőt, t t t t tttt tttt tttt tt tt ttttttt t t t
E hosszas felvezető után, némiképp olvasóim türelmével visszaélve átevezek az olvasmányosabb műfajra, kerülve a barokkos, túlburjánzó? stilust. Turbolya
Meglepő módon ez a fűszernövény 100 évvel korábban még sokkal inkább használatos volt a magyar konyhákban, csak mostanában kezd ismét visszakerülni a köztudatba. Holott megannyi neve ismert, mint: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem.
Levelei meglepő módon hasonlítanak a petrezselyem zöldjére, nem véletlen hiszen szegről-végről rokonok, mindetten az Ernyősök (Apiaceae) családjába tartoznak.  
Ha a leveleit ujjaink közt megdörzsöljük édeskés, ánizsra emlékeztető illatot érezhetünk. Fűszer és gyógynövényként már az ókori rómaiak is ismerték használták.

Felhasználása
A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen füszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édespetrezselyemnek is nevezik. A francia konyha által használt „fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike.


Illóolaj tartalma 0,3%: főként entragolt, apiin-glikozidot, keserűanyagot tartalmaz.

Gyógynövény
Leveleiből készült főzete vese, hólyag, és légző-, és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, kitűnő salaktalanítószer.
Kapcsolódó bejegyzések