Yakitori a japán saslik

|
„Napfény járja át a szívem újra. Csak egy szál bikinit hoztam el az útra...” Hát ilyen öltözékben mostanság igencsak fáznék, bár az igazat megvallva a bikini sem állna jól rajtam. Miért is ez a remekbe szabott, „sziporkázó” bevezető? A válasz roppant egyszerű: ha nyár, akkor kerti parti. Ha kerti parti, akkor a sütögetést sem hagyhatjuk ki. Ezen felbuzdulva, néhány barátommal „szerveztünk” is egy kis kerti-összeröffenést – bár az idő cseppet sem volt nyárias. Közülünk sokan szeretnek a grill mellett álldogálva, arcunkon le nem törölhető vigyorral sütögetni. Hogy ezt a vigyor mi okozhatja? Nehéz eldönteni: a főzés iránt szenvedély vagy inkább a főzés (jelen esetben a sütés) közben elfogyasztott sör, melynek mennyisége az idővel lineárisan (esetleg exponenciálisan) növekszik? Lényegtelen. Ott állunk és ez maga a varázslat. A mostani kerti varászlásunk egyik ínycsiklandozó eredménye a yakitori avagy a japán saslik.

Nagyon egyszerű elkészíteni, de mielőtt a lovak közé csapnánk és elkészítenénk a yakitorit, az egyik hozzávalójáról, a mirinről (mely a teriyaki szósz egyik összetevője) még néhány érdekesség:

A japán konyha előszeretettel használja ezt a rizsből készült bort. Magas a cukortalma: 40-50%. Ha esetleg vásárolni szeretnénk érdemes ismerni a mirinnek a három változatát:

Hon mirin (igazi mirin). Ez a fajta tartalmaz alkoholt.

Shio mirin, az alkohol mellett sót is tartalmaz (1,5%).

Shin mirin (másnéven mirin-fu chomiryo). Ennek a fajtának 1% alatti az alkohol tartalma.

Japánban a Kansai stílusu konyha a mirin rövid ideig főzi a felhasználás előtt, így a mirin alkohol tartalma alacsonyabb, innét a nikiri mirin elnevezés, ami magyarra lefordtva alaposan főtt mirint jelent. A másik, a Kanto stílusú konyha felhasználás előtt nem főzi ezt az „alapanyagot”.

Hozzávalók:

4 egész csirkemellfilé
1 db póréhagyma
0.75 dl szójaszósz
0.75 dl mirin

Elkészítés:

Elsőként vágjuk a csirkemelleket falatnyi darabokra. Majd póráhagymát 1-1,5 cm vastag (széles?) szeletekre. Készítsük el a házi teriyaki szószunkat: mi sem egyszerűbb ennél. Keverjük össze a mirint és a szójaszószt. Most jöhetnek a pálcikák. Tűzzük fel rájuk felváltva húst és a hagymát. Ha ezzel megvagyunk mártsuk bele az előbb elkészült szószunkba a kis nyársainkat (ha hosszabb ideig benne tartjuk, jobban átveszi az ízét, érdemes kipróbálni). Majd süssük meg roston, vagy grillen.

Köretként rizst tudok ajánlani...

Wasabis avokádódip

|
A megszokott avokádó „mártogatósunkat” fűszerezzük meg egy kicsit: Guacamole gésának öltöztetve? Nem, külsőre szinte semmi változás, de amint megkóstoljuk, rögtön érezhetjük a különbséget: mártogatósunk csípőssége inkább az orrjáratban, semmint a nyelven érződik, de a wasabi csipősségét ellensúlyozza a majonéz lágysága. Fantasztikus!






Hozzávalók:

Házilag készült majonéz:

4 db friss tojás
tengeri só
2 - 2½ dl olíva olajjal dúsított étolaj
mustár
frissen őrölt fekete bors
1citrom leve
egy teáskanálnyi porcukor
1 - 2dl tejszín

Mártogatós:

1 nagyon érett avokádó
2 evőkanál házilag készült majonéz
2 evőkanál wasabipor
2 evőkanál víz
1 kávéskanál szójaszósz
némi só

Elkészítés:

Mielőtt elkezdenénk az avokádóval foglalatoskodni, készítsük el a házi majonézünket.

Válasszuk el a tojás fehérjéket a sárgájától. A tojás sárgáját tegyük egy konyhai mixerbe. Szórjuk meg tengeri sóval, magas fokozaton forgatva lassan csöpögtessünk, csurgassunk hozzá két deci olíva olajjal dúsított étolajat. Az így kapott alapanyagot a jó majonézhez már csak ízesítenie kell.

Kézzel is elkeverhetjük a további hozzávalókat, de gépi habverő sokkal selymesebbé tudja kikeverni a kész majonézt.

Hátra van még az a majonéz ízesítése: egy teáskanálnyi mustárral, tengeri sóval, egy teáskanálnyi porcukorral, frissen őrölt fekete borssal és ¼ friss citromlével. Az egészet jól keverjük össze.

Ha túl sűrű a majonéz, lassan adagolva 1 - 2 dl tejszínnel hígítsuk a kívánt sűrűségre. El is készült a friss tartósítószermentes házi majonéz. Kóstoljuk meg és ha szükséges adjunk még hozzá sót, mustárt vagy citromlevet, egyszóval amit még kíván.

Most hogy már kész a majonézünk, az avokádón a sor:

Vágjuk félbe az avokádónkat, majd egy elegáns mozdulattal (késünk segítségével) távolítsuk el a magot. Szabadítsuk meg héjától (hiába van abban a vitamin). Az avokádót egy villával nyomkodjuk össze, majd a wasabi port keverjük össze a vízzel. Egy nagyobb tálban az összes összetevőt egy botmixer segítségével turmixoljuk simára.

Készen is vagyunk. Már csak a piritós hiányzik...
Kapcsolódó bejegyzések