Nizzai saláta

|
Kitűnő vacsora lehet, de egy forró nyári napon egy könnyed ebéd is lehet. Ha van otthon némi maradék alapanyag, könnyen elkészíthetjük akár fél óra alatt is. 







Hozzávalók:


3 db nagyobb főtt burgonya
3 db főtt tojás
1 fej jégsaláta
10 dkg zöldbab
1 fej lilahagyma
20 dkg tonhalfilé
8 szem koktélparadicsom
1 marék olajbogyó
1 marék kapribogyó
5 dkg szardella
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál mustár
2-3 evőkanál borecet
fél citrom leve
só, bors
1 dl extraszűz olivaolaj

Elkészítés:
Egy serpenyő alját locsoljuk meg olívaolajjal, majd rakjuk fel a tűzre. A tonhalfilé mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk (csak óvatosan!). Mikor a serpenyő kellőképpen átmelegedett, rakjuk bele a tonhalszeletet. Süssük az egyik oldalát 1-2 percig, majd óvatosan a másik oldalát is ennyi ideig. Ha valaki jobban átsütve szereti, lehet 3-4 perc is. Miután a halat átsütöttük, tegyük ki egy tálra pihenni.

Főzzük a burgonyát puhára a héjában, majd hámozzuk le a héját és vágjuk kockákra. A zöldbabot kevés vízben pároljuk meg (nem kell puhára főzni). Vegyünk elő egy nagyobb tálat és szépen rendezzük el az alján a salátát, majd erre halmozzuk a már kihült burgonyát. Szórjuk rá a zöldbabot, kapribogyót. A sült tonhalszeletünket és a szardellát morzsoljuk szét rajta. Tegyük rá az olajbogyókat és a félbevágott koktélparadicsomokat. A legtejét díszítsük a vékonyan felszeletelt lilahagymával.

Készítsük el a salátaöntetet. Egy kőmozsárban törjük pépesre a fokhagymát, majd adjuk hozzá a mustárt, borecetet, citromlevet és egy csipetnyi sót és frissen tört borsot. Öntsük nyakon a salátánkat, majd az elnegyedelt tojásokkal díszítsük.

Tálaláskor pirított baguette-tel kínálhatjuk.

Milyen lekvár vagy?

|
Ez a mondat most nem arra vonatkozik, hogy nincs benned elegendő spiritusz, hiszen az az igazán Ember, aki képes elkészíteni a saját lekvárját…te milyen lekvár vagy?

Minden nagyi mellett felnőtt egyednek a lekvárról rögtön a barack, málna és szilva ugrik be de ha egy kicsit tovább fantáziálsz a témáról rájöhetsz, hogy szinte bármiből készíthetsz lekvárt vagy valamit amit más kultúrákban máshogy hívnak mégis lekvárállaga van. Na és akkor azt már megint csak lekvár.

Mielőtt nekikezdesz tisztázz magadban néhány dolgot, mint például miért főzöl lekvárt vagy milyen célra? Étel mellé kísérőnek? Reggeli kenyérre maszatolni? Vagy szimpla boldogsághormon-beviteli eszköznek szánod borongós napokra?

Nézzük mire mit ajánl a Fűszerház csapata.

Pikáns paradicsomlekvár

Ideális hideg és meleg ételek mellé, sajtokhoz, felvágottakhoz, sőt a legfinomabb talán a már elkészített kibbeh mellé némi lilahagymalekvár társaságában. Nagyon könnyen elkészíthető, érdemes sokat legyártani ugyanis elég sokáig eláll.

Hozzávalók:

10 db érett paradicsom
2 db piros chili
bazsalikom
50 dkg barnacukor
1 dl vörösborecet
oregánó

Elkészítés:

A paradicsomot durván kockákra vágjuk, a chilit magtalanítjuk és felaprítjuk. Egy vastag aljzatú lábasba tesszük az összes hozzávalót, felforraljuk. Alacsony hőmérsékleten, kb 1 óráig sűrű szósszá főzzük. Ha szükséges, adunk hozzá egy kis vizet. Hűlni hagyjuk, majd áttöltjük sterilizált üvegekbe.



Lilahagymalekvár

Hozzávalók:

0,5 kg lilahagyma karikára vagy hosszanti csíkokra vágva
2 evőkanál vaj
5-6 dl szárnyasleves
1 evőkanál durva tengeri só
2 evőkanál balzsamecet
2 csipet szárított kakukkfű
4 evőkanál méz

Elkészítés:

A lilahagymát a vajon serpenyőben egy percig pároljuk. Hozzáadjuk az alaplevet, ecetet, kakukkfüvet, mézet, sót. Kis lángon sűrítjük, néha megkavarjuk, egészen addig a tűzön hagyjuk, míg a hagyma enyhén karamelizálódni nem kezd.

Tárkonyos ananászlekvár

Hozzávalók:

1 kg ananász
0,5 liter ananászlé
1 kg cukor
tárkony
egy csipetnyi chili

Elkészítés:

Az ananászt meghámozzuk, szeletekre vágjuk és kőedényben péppé törjük. Hozzáöntjük az ananászlevet. Kis lángon sűrítjük, kavargatjuk majd üvegekbe töltjük.

A lekvároknak szinte végtelen verzióját ismerjük – sőt igénye esetén egyedi ízvilágot is elő tudunk állítani – így ha nincs hozzá türelmed vagy időd mi elkészítjük helyetted




Soulfood
Kapcsolódó bejegyzések