Nobu: Vakarimaszka? Hai, Nobu san!

|
Nyilván sokunknak ismerős ez a mondat. Gyerekként egyik kedvenc filmsorozatom volt a Shogun és ezt a kérdést mormolva - szigorúan torokhangon, mert csak úgy hiteles - játszottunk szamurájosdit... no álljon meg a menet! Abban a filmben nem Nobu san volt a főszereplő, akkor most mégis miért írom ide? A válasz roppant egyszerű:
Január elsején - kihevervén a szilveszteri mámorom - az utcán sétálgatva, az egyik könyvesbolt kirakatában megpillantottam Őt: Nobut. A Könyvet. Már a címlap is meggyőző volt: nobu - A leghíresebb japán étterem fogásai európai alapanyagokból. Rögtön bele akartam lapozni, de mivel munkaszüneti nap volt, ez a vágyam kielégítetlen maradt, na majd máskor. Nem kellett sokat várnom: a napokban végre megkaptam az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent könyvet.

A könyv egyedülálló azzal a célkitűzésével, hogy a tradicionális japán konyhát ötvözi az európaival. Az ételek között a szusik mellett találhatunk hagyományos alapanyagokból elkészíthető ételeket is: sertésszűz, bárány, őzgerinc.
A receptekkel tematikusan, fejezetekre bontva sokkol minket Nobu: hideg és meleg előételek, saláták, levesek, olajban, sütőben, párolva elkészíthető ételek.
És ami talán a legjobban tetszett, de az egyetlen hiányosságot éppen itt fedeztem fel: az Alapanyagok fejezet, ahol a mi fülünk számára kevésbé ismerősen csengő hozzávalókról ír a szerző, de a itthoni beszerzési forrásokat nem említi meg. Ezen is lehet segíteni: itt a blogon sorra veszem és beszámolok Nektek.




Kapcsolódó bejegyzések