Sáfrányos vaníliafagylalt rózsavízzel és fügével - Crème glacée au Safran et à l'eau de rose

|
Azt szinte mindenki tudja, hogy a sáfrány az egyik legdrágább fűszer a világon. Hogy miért is? A sáfrány a Crocus sativus nevű krókuszfajta növény – a fűszer a virág bibéje, melyből virágonként összesen 3 darab nő. 1 g fűszerhet 150 virág bibéjére van szükség. A növény összel virágzik, mindössze két hétig és akkor szedik le és szárítják a bibét.


A sáfrányról írt cikkek sorát egy nagyszerű recepttel kezdeném:

Hozzávalók:

½ l tej
2 rúd vanília, felhasítva
2 késhegynyi sáfrány
3 evőkanál rumba áztatott mazsola durvára vágva
5 tojás sárgája
6 evőkanál folyékony méz
2 dl tejszín, habbá verve
mandula forgács
kevés rózsavíz
2-3 érett füge

Elkészítés:

80 fokra melegítsük fel kislángon a tejet. Mindeközben vaniliarudakat hosszában hasítsuk fel, majd adjuk hozzá a tejhez. Egy kőmozsárban törjük össze a sáfrányt. Mikor a tej elérte a kívánt hőfokot, vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni. Mikor kihűlt, vegyük ki belőle a vanilia rudakat. Verjük fel a tojások sárgáját. Egy nagyobb edényben forraljuk vizet és az egészet gőz fölött keverőgéppel sűrű krémmé keverjük. Végül hozzáadjuk a mézet, a rumot és a mazsolát és egy kevés rózsavizet. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a tejszínhabot, s a masszát fagylaltgépben fagylalttá keverjük. Tálaljuk félbevágott fügével.
Kapcsolódó bejegyzések