Tapenade fajitas, a mediterrán bejgli

|
A Medist Hungary Kft.  jóvoltából a keddi rendezvényről  maradt egy üveg kimagozott feket olívabogyó. Ezen felbuzdúlva (Felhőlányka posztja is nagy hatással volt rám) egy régi klasszikushoz nyúltam: készítettem ma reggel egy isteni tapenade-t, de most egy picit eltértem a hagyományos recepttől. Új ízek, új köntösben: fügével készítettem el és nem kenyérre kentem, hanem tortilla-ba töltve „mediterrán bejgliket” készítettem.

Hozzávalók:

Tortillahoz:

50 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
65 ml olaj
2,5-3 dl langyos víz

Tapenade-hoz:

125 g szárított füge
1/2 csészényi kimagozott feket olívabogyó (a szerző Kalamata bogyót javasolt)
1/2 csészényi pirított dió
1 evőkanál kapribogyó
1 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál olívaolaj
néhány szál friss kakukkfű vagy egy szál friss rozmaring levelei

Elkészítés:

Kezdjük a tortillaval: keverőgépben az összetevőket keverjük össze a víz felével, majd fokozatosan adjunk hozzá még annyi vizet, amennyit felvesz. Keverjük (vagy inkább dagasszuk) tovább még néhány percig, míg ruganyos nem lesz. Majd a tésztánkat osszuk nyolc egyenlő részre, formáljunk belőlük kis korongokat és egy nedves konyharuhával takarjuk le. Amíg a tésztánk pihen (kb. fél óra), addig elkészíthetjük a tapenade-t. Nyújtsuk laposra a tésztakorongokat, majd egy közepesen meleg serpenyőben (oldalanként 1 perc elegendő) egyenként süssök meg őket.

Készítsük el tapenade-t: a hozzávalókat tegyük egy tálba és egy botmixer segítségével aprítsuk ízlésünknek megfelelő állagúra. Ha a füge nem elég puha, áztassuk be 20-25 perce egy tál vízbe.

A kész tortilla-kat kenjük meg az elkészült tapanade-val, majd tekerjük fel őket (pont úgy mint a palacsintákat szokták). Egy éles kés segítségével vágjunk ujjnyi vastag szeleteket. Tálalhatjuk is a kis „bejgliket”.
Kapcsolódó bejegyzések