Okra

|
Okra vagy másképpen bámia, bhindi, gombó, quimbombó. Barnabás fiam szerint ezek varázsszavak – van benne valami.


Az okra a a Nílus felső folyása mentén vadon tenyészik, Észak-Afrikában már évezredek óta termesztik, Amerikába a rabszolgák vitték magukkal, Magyarországon pedig szinte nem is ismerik, na de majd most. A szubtrópusi területek és a mediterrán vidék kedvelt és naponta fogyasztott zöldség- és fűszernövénye.

Ha valaki otthon szeretne termeszteni néhány tanács: szaporítható palántáról vagy május közepén magvetéssel. Kiültetés előtt a kinti klímához fokozatosan kell hozzászoktatnunk, de ez sem életbiztosítás, mivel nem tűri jól az ültetéssel járó macerát. Fény- és vízigényes. Július közepétől nyár végéig - már az elvirágzás után 4-5 nappal - szüretelhetjük a még zsenge terméseit. Nem érdemes tovább várni, mert a terméshéjban egyre több rost képződik, ez negatívan befolyásolja az élvezeti értékét: ragadósabb lesz, ami elég gusztustalan, de persze ízlés dolga.

Leszedve csak néhány napig tárolható, ezért ajánlott rögtön főzőcskézésbe fognunk, vagy feldarabolva megszárítanunk.

Okra curry

Hozzávalók:

½ kg friss okra
1 evőkanál olaj vagy ghee
1 nagyobb fej hagyma
2 friss zöld chili
1-2 gerezd fokhagyma
½ teáskanálnyi finomra reszelt friss gyömbér
½ teáskanálnyi örölt kurkuma
½ teáskanálnyi örölt koriander
½ teáskanálnyi örölt kömény
1 ,5 csészényi kókusztej


Elkészítése:

Kezdjük az okrával: alaposan mossuk meg majd a vágjuk le a szárakat (akár félbe is vághatjuk). Egy serpenyőben melegítsünk fel ghee-t (a szó szanszkrit eredetű, jelentése tisztított vaj; tradicionális indiai élelmiszer, amit vizibivaly vagy tehén tejből készítenek). Ha nincs otthon kéznél az olaj is megteszi. Majd vágjuk vékony szeletekre a hagymát és a chilivel együtt közepes lángon addig melegítsük, míg a hagyma aranysárga nem lesz. Adjuk hozzá a mozsárban összetört fokhagymát, gyömbért és kurkumát . 10 percig gyakori kevergetés mellett „melegítsük”. Adjuk hozzá az okrát, majd 5 perc után, hozzáadjuk a koriandert, köményt kókusztejet és a sót. Pároljuk addig, míg az okra meg nem puhul (körülbelül 10-12 perc).

Forrón tálaljuk rizzsel vagy naan-nal.
Kapcsolódó bejegyzések