Nyúlcomb karottával tűzve

|
Még mindig tart a nyúlmámor... Reggel fél négykor arra ébredek, hogy a szomszéd lakás riasztója bömböl. Próbálom a szemem csukva tartani, de nem megy. Néhány percnyi zsörtölődés után nem maradt más választásom, mint nekikezdeni a mai ebédnek. Íme:

Hozzávalók:

4 db nyúlcomb
2 db sárgarépa a tűzéshez
olívaolaj
vaj
150 g mirepoix
2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1 szál friss bazsalikom
4 db paradicsom
alaplé

frissen őrölt bors
kakukkfű




Elkészítés:

A nyers nyúlcombokból távolítsuk el az alsó csontot és a helyére tűzzünk hosszában félbevágott sárgarépát: "merevítés" nélkül összeesne a tapsifüles. A combokat sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel szórjuk meg. És még valami nagyon fontos dolog: kötözzük meg a combokat. Vajon süssük elő, majd tegyük félre pihenni.
A sütőzsiradékban (addigra a vajunk kellőképpen átvette a fűszerek és a hús zamatait) pirítsunk finomra vágott fokhagymát és mirepoix-t. Adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, babérlevelet, bazsalikomot és öntsük nyakon az alaplével.
Az elősütött nyúlcombokat tegyük egy nagyobb hőálló edénybe, majd öntsük rá az előbb elkészült zöldséges ragunkat. Annyira, hogy a húsokat éppen ellepje.
Az edényünket fedjük le, majd sütőben 150 fokon 1-1.5 óra alatt készre pároljuk. Érdemes az utolsó 15-20 percet fedő nélkül párolni, így a pároló lé egy picit besűrűsödik.
Egy nagyobb tányér közepére helyezve a húst és a paradicsomos ragut kanalazzuk a tetejére.


Kapcsolódó bejegyzések