Herbes de Provence - provanszi fűszerkeverék

|
Hamvas Béla mondta valahol, hogy három élhető hely van a világon: a Provansz, a Toszkán és a Káli-medence. A provance-i táj jellegzetes fűszereinek a keveréke a Herbes de Provence.  Összetevői általában a következő mediterrán fűszerek (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, majoránna vagy oregánó, borsfű, zamatos turbolya, lestyán és tárkony) kombinációja édeskömény maggal; a jellegzetes provanszi aromát a levendulavirág biztosítja.

Gyakran grillen sütött ételek (halak, húsok és zöldségek) ízesítésére őzés)használjuk. A fűszerkeveréket a sütés (vagy főzés) előtt vagy közben adjuk az ételhez. Ízesíthetünk vele olivaolajat is, ami a húsok pácolásakor hasznos.

Forró csoki

|
Nekiveselkedtem (talán kicsit nem ide illő ez az ige, hiszen saját akaratomból teszem, tenném), hogy egy régóta dédelgetett álmom megvalósuljon: írok egy bejegyzést az olivolajról. Írnék, mert az eredmény igencsak távol áll ettől a témától. De (de-vel nem kezdünk mondatot) ne fussunk ennyire előre és kanyarodjunk csak vissza! Elővettem néhány katalógus és bele-bele lapozgatva valami szokatlan érzés kerített a hatalmába. Mondhatni proust-i fordulattal élve az oliva az én Madeleine-em: az egyik olivaolajakat forgalmazó cég címe, igen az utca neve: Rue de Rivoli... "It seems a pity, but I do not think I can write more". Úgylehet kár, de azt hiszem, nem tudok többet írni.
Ennél a mondatnál könnyű elakadni. Mégis folytatom.
Rue de Rivoli 226. Tavaly szeptember végén Párizsban jártam(tunk) és többször is megfordulhattunk, sőt mitöbb élvezhettük a Café Angelina méltán híres forró csokoládéját. Azóta sem ittam olyan mennyei italt. Sűrű, bársonyos, mélységesen bűnös, telt ízűt.
Vonakodva bár, de egy recept formájában megosztanék Veletek egy nagyszerű receptet (nem az eredeti, de kisértetiesen hasonlít az eredeti ízorgiára. Hogy mi a vonakodásom oka? Nem tudom ugyanazt az élmény visszaadni, amit a Café Angelina-ban megtapasztaltam. Remélem elnézitek nekem.

A recept:

Talán az egyik legfontosabb összetevője a csokoládé. Ha tehetitek magas kakaótartalmú és lehetőleg minnél jobb minőségű csokoládét válasszatok. Nos ha ezzel megvagytok - vagyis kiválasztottátok a csokoládét - 20 dkg elég, szükség lesz még 1 dl vízre, 4 evőkanál forró vizre, 3 dl tejre és 2 evőkanál sötét barnacukorra.

Apró darabokra töröm a csokoládét. Egy lábosba vizet teszek, erre egy másik lábost helyzek és közepes lángon a vizet felforralom. A csokoládét az 1 dl vízzel a felső lábosba teszem és a gőz fölött felolvasztom. Amikor a massza teljesen homogén lesz, leveszem a tűzről, hozzákeverem a 4 ek forró vizet és a barnacukrot. Ez a forró csoki alapja, ezt lehet tejjel higítani. Próbálkozásaim alapján az ideális arány ehhez a mennyiséghez 3 dl forró tej hozzáadása, de ezt ízlés szerint lehet változtatni. 4 fő részére 1-1 dl-es adag készül így el, ami gazdagsága miatt éppen elég még a legelveteműltebb csokoládéimádóknak is. Azonnal fogyasztható.

Ezt a forró csokoládé alapot lehet persze még tovább fokozni, többféle ízesítéssel készíteni: készülhet belőle chilis; fahéjas-szerecsendiós; de akár vaníliás változat is.
Kapcsolódó bejegyzések