Nyúlcomb sütőtök chutney

|
Na már megint az a nyúl. Hiába, a kinai horoszkop szerint a nyúl évében születtem - innét ez a rejtett vonzalom.
Számos mesében szerepel a nyúl, így jött az ötlet, hogy az elkészítendő étel mellé olyan köretet válasszak, ami magában hordozza ezen mesék elemeit. Hát nem sikerült, de mielőtt bármilyen morfológiai okfejtésbe kezdenék, elárulom, hogy köretnek a sütőtököt választottam.
Sütőtök. Néhány éve még berzenkedtem tőle: a gyerekkorom jutott az eszembe, mikor a hideg, nyirkos hétvégeken vacsorára sütőtököt ettünk. Próbáltak etetni velem. Egyre nagyobb igyekezettel: finom ez, egészséges. Na ebből én nem kértem.
Évekig elkerültük egymást. A tök meg az Én. Vagy Ő járt az én nyomomban, vagy én az Övében. Tököm tele volt - pardon!
Térjünk vissza a valóságba és essünk neki ennek a receptnek. Kissé túlkapásnak tünhet a címben szereplő tök chutney - hiszen egy fűszeres pürét fogunk készíteni, de jól hangzik. Maradjunk ennyiben.
Tegnap délelőtt Vele voltam vásárolni. Tököt is vettünk (mifene?) Egyik budai bevásárló központ aljában kerülgettük a polcokat és egymást. Ideges volt. Inkább feszült. Egymásnak feszültünk. Rám is átragadt valami ebből. Ezt észrevette - mire nemhogy enyhült volna, még idegesebb lett. Láncreakció. Ördögi kör. Inkább karmikus. Erőt vettem magamon. Egy mosolyt varázsoltam az arcomra. Rámnézett, Ő is mosolygott. Megy ez nekünk.
Otthon főztünk volna. Ő főz. Én főzök. Néha közösen. Nincsen vita köztünk. Harmónia. Ahogy a sütőtökben a fűszerek is harmonizálnak.

Hozzávalók:

4 db nyúlcomb (filézett)
1 db sütőtök
vaj
olívaolaj
gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
bors
chili
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
őrölt gyömbér

Elkészítés:

A filézett nyúlcombokat megszórjuk sóval és borssal. Majd egy kis olívaolaj társaságában pihenni hagyjuk. Amíg az ízek összeérnek (nem euklédeszi geometria: az ízek a végtelenben találkoznak - az IDEÁLIS pontban. Minő párhuzam: az ÖRÖK ENYÉSZET), a sütőtököt hosszában félbevágjuk és az így kapott két szeletet 180 fokon a sütőben sütni kezdjük.
Közben egy mozsárban a szemes borsot, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget finom porrá törjük.
Felforrósított serpenyőben tisztított vajon az apróra vágott fokhagymát megfuttatjuk, majd az előbb készített fűszerkeverékkel "meghintjük". 2-3 perc kevergetés után hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát is (dinszteljük). Mikor a hagyma üvegessé válik, rakjuk félre pihenni.
Lassan megsült a tökünk is (hát melegem volt a konyhában az igaz, de azért nem ennyire:-))
Egy kanál segítségével vájjuk ki és kis láng fölött keverjük össze a fűszeres alapunkkal. Egy villával nyomkodjuk össze, míg egy rusztikus állagú pürét nem kapunk.
Egy nagyobb serpenyőben megint vajat hevítünk és a nyulcombok mindkét oldalát süssük át. Majd locsoljuk meg egy kis félszáraz borral. Kis lángon, a serpenyőt letakarva fözzük, míg a hús meg nem puhul.
Tálaláskor helyezzük a combot a tányér közepére, majd egy kanál segítségével a sütőtök pürénket mellé.
A hús párolásakor visszamaradt lével locsoljuk meg.


Kapcsolódó bejegyzések