Sáfrányos-joghurtos sültpaprika krémleves

|


A jóféle sáfrány bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi.
Régi fűszernövény, már az egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére. A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól. A sáfrány ma is sok helyen örvend az afrodiziákum hírnevének.

A régi rómaiak mondása: „dormivit in saccocroci” (sáfrányágyon aludt), annyit jelent, hogy valakin vidám önfeledtség lesz úrrá.

Nagyobb dózis bódulatot okoz, 20 gramm már halálos adag. 1446-ban Augsburgban egy férfit máglyán égettek el, egy asszonyt pedig elevenen ástak el sáfrányhamisítás miatt. Kleopátra sáfrányos fürdőt vett szerelmeskedés előtt, mert afrodiziákumnak vélte, a Római Birodalom császárai sáfrányszirmokkal tömették ki a párnákat, amelyekre orgiáik alatt könyököltek. Valaha a magyarok is nagy sáfránytermesztők és fogyasztók voltak.
A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért rendkívül drága.

A paprika a sáfránnyal ellentétben könnyen és lényegesen olcsóbban beszerezhető zöldség, olvastam róla egy érdekességet:
Az anekdota szerint az egyszerű emberek azt tapasztalták, hogy a papok, akik akkoriban tanítók és orvosok is voltak, elkezdték terjeszteni, meghonosítani a kertjeikben a paprika növényt. Hasznosságát, jó ízét bizonyítandó megpróbálták megenni is. Mivel azonban a paprika igencsak erős volt, és aki azt elfogyasztotta, annak bizony elkezdett folyni a könnye, mint aki sír-rí bánatában. Így alakulhatott ki a "pap-ríkató" szóból a paprika. Persze ebben a történetben annyi igazság mindenesetre van, hogy a szegedi ferences kolostor kertje az, ahonnan elterjedt egész Magyarországon ez a nemes növény.
A humoros elnevezés magyarázattal ellentétben a paprika neve azonban a 18. században bukkant fel először írásos emlékeinkben.
A trópusi országokban inkább a kicsi, csípős terméseket (csilipaprika) használják ételfűszerként, frissen vagy szárítva, egészben vagy megőrölve. A mérsékelt övben főként a nagy termésű, édes fajtákat forgalmazzák, és ezeket nyersen, zöldségként párolva, levesbe főzve és salátának fogyasztják, illetve szárítva édes paprika fűszerporrá őrlik.



A nagy nyári melegre tekintettel egy hideg krémlevest készítünk sült paprikából.





Hozzávalók:

6 db piros kaliforniai paprika
5 dl natúr joghurt
1 g valódi sáfrány
1 dl extra szűz olívaolaj
1 dl húsleves alaplé (vagy forró víz)

bors


A paprikákat tűzhelyen vagy forró sütőben addig sütjük, amíg a héja fekete nem lesz, közben néhányszor megfordítjuk. A sütőből kivéve legalább 15 percre zacskóba tesszük pihenni, így a héját majd könnyen lehúzhatjuk.
A paprikákat meghámozzuk, hosszában felszeleteljük, a magokat és az ereket eltávolítjuk.
A paprika darabokat az olívaolajjal, sóval, borssal együtt krémesre turmixoljuk. Közben a sáfrányt 5 percre beáztatjuk a forró alaplébe.
A paprikakrémet tálba tesszük, hozzáöntjük a sáfrányos levet, belekeverjük a natúr joghurtot, alaposan összekeverjük és szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Jól behűtve tálaljuk.

Spenótos bárány curry

|
Aranyalma ághegyen. Bari bég a zöld gyepen... bégetett! Ez már múlt idő. Az a bari, akarom mondani bárány (ne barizzunk már itt) a hűtőben várja a sorsát: egy isteni curry készül belőle és a felhasznált fűszereknek köszönhetően varázslatos ízekkel tudjuk az ízlelőbimbóinkat sokkolni.





Hozzávalók:

Gheehez:

½ kg sózatlan vaj

Curryhez:

250g ghee vagy vaj
½ kg apróra vágott vöröshagyma
400g apróra vágott paradicsom
50 g friss, hámozott és durvára vágott gyömbér
3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 kg bárány comb vagy lapocka
1 evőkanál só
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 evőkanál őrölt piros chili por.
1 evőkanál őrölt kömény
1 evőkanál paprika
1 evőkanál őrölt koriander
30-40 dkg friss spenót
4 közepes méretű zöld chili
4 evőkanál apróra vágott friss koriander
½ evőkanál garam masala
csipetnyi őrölt kömény és frissen őrölt fekete bors a díszítéshez

Elkészítés:

Ha igazán autentikus curry-t szeretnénk készíteni, akkor a hozzávalók listáján rögtön az első „játékost” kiszemelve, a vaj helyett használjunk gheet. Igen ám, de hol lehet ezt az összetevőt beszerezni. Indiában járva lépten nyomon belebotlunk. Itthon? Néhány boltban kapható, de elkészíthetjük magunk is.

Vágjuk fel a vajat nagyobb darabokra és közepes lángon egy vastagabb aljú edényben kezdjük el felolvasztani. Nagyon fontos, hogy folyamatosan kevergessük, így tudjuk elkerülni, hogy megbarnuljon a vaj. Forraljuk fel a vajat. Amikor elkezd habosodni, vegyük le a lángot a lehető legkisebbre (talán takaréknak hívják?). Nincs szükség fedő használatára, így folyamatosan nyomonkövethetjük a vajunk szineváltozását. Egy idő után a darabos részek az edény aljára leülepednek és az olvadt vajunk (amit közben már ghee-nek nevezhetünk) átlátszó és arany színű lesz.

Egy kanál segítségével fölözzük le. Zárjuk el a gázt az edényünk alatt és egy merőkanállal óvatosan meregessük át a ghee-t egy szalvétával kibélelt szűrőn keresztűl egy másik edénybe. Mindezt a meregetést nagy-nagy óvatossággal végezzük: ügyeljünk arra, hogy ne keverjük fel az alján lerakódott barnás darabokat.

Most hogy elkészült az egyik összetevőnk (bátran nevezhetjük alapanyagnak is), kezdjünk hozzá a curry-n elkészítéséhez: egy nagyobb serpenyőben közepes lángon melegítsük a ghee-nket. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymánkat és „főzzük” és kevergessük míg teljesen meg nem puhul, a színe pedig enyhén világos barnába nem megy át. Mikor érünk oda? szokták kérdezni a gyerekek. A mi esetünkben 20-30 perc alatt elkészül.

Egy tálba tegyük a paradicsomokat, vizet, gyömbért és a fokhagymát és egy botmixer segítségével pürésítsük. A serpenyőnkben időközbe elkészült a hagymánk. Ha „darabosnak” ítéljük” az állagát, egy szűrőkanál segítségével merjük le a hagymákat és keverjük el az előbb pürésített paradicsom, gyömbér fokhagyma keverékkel. Majd tegyük mindezt vissza a ghee-be.

Most jöhet a bárány: a kicsontozott és nem egészen apróra (3-4 cm) vágott bárányhúst tegyük bele a serpenyőnkbe. Sózzuk meg és főzzük egy jó fél órán át.

A fűszerekről se feledkezzünk meg: adjuk hozzá a bárányunkhoz a kurkumát, chili port, köményt, paprikát és a koriandert. Ha bárány combot használuk a curry-n elkészítéséhez, akkor még majdnem egy órát kell főzni (a lapockának elegendő 30-40 perc is). Ha a szószunk túlságosan sűrű lenne, adjunk hozzá egy kis vizet.

Amíg a bárányunk puhul és átveszi a fűszerek isteni ízét, egy nagyobb serpenyőben fonnyasszuk meg a spenót leveleket. Miután ezzel is megvagyunk, egy botmixer segítségével pürésítsük, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet és a chili port. Tegyük félre a pépes spenótunkat.

Mikor a bárányunk kellőképpen megpuhul adjuk hozzá a curry-hez a spenót pürénket.

A jól bevált botmixerünk segítségével készítsünk a zöld chilinkből pürét és ezt adjuk a curry-hez. Vágjuk fel a friss korianderünket és a garam masalánkkal együtt adjuk a curry-hez.

Tálalhatjuk is.

(Fotó: Corbis)
Kapcsolódó bejegyzések