Ratatouille - a mediterrán lecsó, kicsit másképp

|
Csapjunk a lecsóba... akarom mondani a ratatuiba. Provence és Nizza környékén elterjedt hagyományos francia egytálétel. Gyakran nevezik mediterrán lecsónak. Ebben a „lecsóban” a padlizsán és a cukkini dominál.

Receptünkben Guy Gedda (aki mellesleg a provence-i konyha kiváló ismerője) ajánlásának megfelelően a zöldségek sütéséhez szőlőmagolajat használunk. Olívaolajat csak a paradicsomhoz adunk. Az erős lángon vagy hosszú ideig készülő ételekben az olívaolaj hamar elveszti frissességét, majd a végére még kellemetlenné is válhat az íze.

Gyakran egytálételként fogyasztják, vagy nyúlhoz köretként, mi most pennével fogjuk tálalni.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg padlizsán
20 dkg paradicsom
20 dkg színes paprika
20 dkg cukkini
10 dkg gomba
3evőkanál olívaolaj
3 evőkanál szőlőmagolaj
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 teáskanál finomra vágott bazsalikom
1 dl paradicsomlé
1 csomag penne

Elkészítés:

Kezdjük a zöldségek megtisztításával: mossuk meg őket alaposan, majd szárítsuk meg (nem kell gondolni semmi különlegesre, elég ha egy konyharuhára fektetjük őket). Aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát, majd a padlizsánt apró kockákra. Tegyük őket egy edénybe, sózzuk meg és lefedve hagyjuk állni egy negyed órára. Közben egy edénybe forraljunk vizet, a paradicsomok tetejét kicsit vágjuk be, majd mikor már lobog a víz, 10 másodperce tegyük be őket ebbe a fűrdőbe. Óvatosan vegyük ki és hideg víz alá tartva hűtsük le: egy ügyes mozdulattal le tudjuk húzni a paradicsomok bőrét. Vágjuk ketté őket és egy kiskanál segítségével távolítsuk el a magokat, majd a vágjuk fel a paradicsomokat is apró kockákra.

Na most jöhet a többi zöldség: paprikákat, a cukkinit, a gombát, a hagymát szintén megtisztítjuk, felkockázzuk.

Egy serpenyőben melegítsünk szőlőmagolajat. Tegyük bele a padlizsánt. Mikor már elkezd pirulni vegyük ki és hagyjuk pihenni egy tálban. Most a megüresedett serpenyőben a feldarabolt hagymát pirítsuk. Majd adjuk hozzá a paprikákat, cukkinit és gombákat. 3-4 perc elteltével tegyük rá a fokhagymát, petrezselymet, bazsalikomot. Sóval és borrsal ízesítsük. Öntsük fel házi készítésű paradicsomlével és negyed óráig pároljuk.

Közben egy másik serpenyőbe tegyünk olívaolajat és a paradicsomokat picit „futassuk meg”. Majd a paradicsomokat tegyük át a másik serpenyőbe és forraljuk össze. A zöldségeknek nem kell teljesen puhának lenniük, maradjon tartásuk, jól haraphatóak legyenek.

Egy nagyobb edényben forraljunk vizet, főzzük meg a pennét. És máris tálalhatjuk a Ratatouille-vel.
Kapcsolódó bejegyzések