Lazac steak gyömbéres karottával, avagy a nyúl metamorfózisa

|
Álmatlanságban szenvedek. Rögtön le kell szögeznem, hogy ez az én személyes problémám és nem kellene egy traktátusba bocsátkoznom, de most megteszem: elalvás - pontosabban arra a cselekvésre utalok, mikor a nap végén az elalvást imitálom - előtt a nyulasreceptesblogger versenynek köszönhetően nem a bárányokat számlálom: nyulak ugrálnak végeláthatatlan sorban... és csak jönnek és jönnek. Nyulambocsá!
Ezzel az élménnyel eltelve, ma reggel gondolatban elkezdtem magam trenirozni: nyulat készítek, nyulat készítek... mantráztam. Mégsem az lett belőle. A nyúl metamorfózisának (Kafka után szabadon) eredménye első lépésben egy csirke lett (hja, vegyünk el két lábat: marad kettő és még a fagyasztóban is van) Mégsem ez a helyes megfejtés: nincs kedvem kiolvasztani a csirkét. Utolsó lépésben megfosztjuk a szegény képzeletbeli állatkánkat a lábaitól: Volt láb, nincs láb. Rögtön jön a kérdés: Milyen állat vagy Te? Legyen hal és a lazac mellett döntöttem.
Nem is volt más dolgom, mint szedni a "sátorfámat" és irány a piac, akarom mondani Vásárcsarnok. Nem sokat kellett keresgélni az alagsorban: hamar meglettek a hozzávalók. Most már csak egy feladat volt: irány haza az esőben és nekiállni az étel elkészítésének.

Hozzávalók (4 személyre):
4 nagyobb szelet lazacfilé
15-20 kisebb karotta (na jó maradjunk a répánál)
thai citromfű
néhány zsálya levél
pesto
néhány szem fekete olivabogyó
örölt gyömbér
hegyibors

Elkészítés:

Kezdjük a körettel! A répákat (most már nevezzük nevén) óvatosan egy éles kés segítsével megszabadítjuk a héjától, majd folytassuk az ügyködésünket: vágjuk Julienne-re. Majd egy edényben forraljunk enyhén sós vizet.  Blansirozzuk benne meg a felszeletelt répákat. Egy szűrőkanál segítségével merjük át Őket egy edénybe pihenni. Addig egy serpenyőt hevítsünk fel és óvatosan egy kis olivaolajon futassuk meg karottáinkat és finomra vágott thai citromfűvel. Sóval borssal, mozsárban durvára tört hegyiborssal és 2 kávéskanál szárított, őrölt gyömbérrel ízesitsük. 2-3 perc alatt készen is vagyunk a körettel, rakjuk félre pihenni.
A lazac szeletekről vágjuk le a bőrt, majd sózzuk borsozzuk. Néhány zsályalevelet is tehetünk rá. Egy vastagabbfalú serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olívaolajat és süssük át a halak mindkét oldalát.
Tálaláskor a pirított répákat fektessük a tányér közepére, majd erre rakjuk rá a sült lazacszeleteket. A lazacok tetejére egy kevés fitt csírát szórjunk.
No de mi lesz a pestóval? Tegyük kenetteljesebbé a lazacunkat. A pestó markáns ízét egy kevés olívaolajjal, apróra vágott fekete olivabogyóval és frissen facsart citromlével "lágyíthatjuk". Egy kiskanál segítségével egy keveset a tányérra kenhetünk.
Készen is vagyunk.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani kis kuktámnak, aki az étel elkészítésében inspirált és a csodás fotókat készítette. Külön megemlíteném a Kitchen Factory-t, akitől a tálaláshoz használ csodás edényt kaptuk.
Kapcsolódó bejegyzések