Bruschetta

|

Bruschetta
Még így péntek délután egy recept.
Végy néhány szelet pirítóst
extra szűz olivaolajat
fokhagymát (mennyei:)
paradicsomot
tengeri sót
borsot
és friss bazsalikom leveleket.
A pirítóst jól dörzsöld be fokhagymával és csepegtess vagy inkább locsolj rá olivaolajat. Egy mozsárban törd össze a paradicsomot és izlés szerint ízesítsd fűszerekkel. Majd egy kiskanállal lapátold a pirítósokra... díszítheted bazsalikom levéllel.
Ennyi

La Panzanella

|

Kenyérsaláta

Ha már rukkola, akkor maradjunk kicsit Toszkánában. Elsőre nekem nagyon fura volt, de miután megkóstoltam az egyik olasz barátom eme ételkülönlegességét úgy döntöttem, hogy megosztom Veletek. Mind minden receptnél (nemcsak az olasz konyha esetében) itt is nagyon fontos a hozzávalók: FŰSZEREK minősége és frissessége. Érdemes extra szűz olívaolajat - abból is a legjobbat - választanunk, de a balzsamecet esetében sem. Nos lássunk hozzá az étel elkészítéséhez.

Hozzávalók

Szikkadt kenyér (ajánlani tudnám a ciabbatta típusú kenyeret)
uborka
apró szemű fürtös koktélparadicsom, de ha nem találunk ilyet, bármilyen más friss is megfelel
lilahagyma
balzsamecet, esetleg chiantiniből készült vörösbor ecet
extra szűz olivaolaj
friss bazsalikom levél
tengeri só és viz

Egy tálban a szikkadt kenyeret vizbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, majd egy másik tálba belemorzsoljuk. A paradicsomot kockákra, az uborkát és a hagymát vékony szeletekre vágjuk. Ezt a színes kavalkádot összekeverjük a kenyérrel és extra szűz olivaolajjal és balzsamecettel ízesítjük. A bazsalikom leveleket apróra tépjük és rászorjuk a salátára. Érdemes tálalás előtt fél órával a hűtőbe tenni.






Dió olaj

|


Dió olaj

ha már a rukkolás receptben megemlítettük, akkor néhány sort megérdemel ez az egyre népszerűbb, de mégis különleges hatású növényi olaj.



A legtöbb növényi olajhoz hasonlóan a a dióban található hatóanyagok többsége 43 C felett elbomlik, tehát érdemes hűvös helyen tárolni., mivel a magas szervesanyag tartalma miatt érzékeny a hő és a fény okozta oxidációra.



Kellemes dióíze és barnás színe miatt elsősorban saláták ízesítésére használják, de fontos itt megemlíteni, hogy intenzív íze miatt nagyon keveset használjuk esetleg más olajokkal keverve.



Előállítása

A legtöbb növényi olajhoz hasonlóan hidegen sajtolják, majd rövid ülepítés után leszűrik és minden további kezelés nélkül csomagolják. Tiszta bio:-)

Balzsamecetes rukkolasaláta fenyőmaggal

|

Ha már rukkola, akkor kezdjük egy finom salátával.
Hozzávalók
Végy egy nagy adag rukkolát (kinek mi a nagy...)
Természetesen kell a balzsamecet is, ha megtehetjük vegyünk a nemesebb fajtából mennyei ízeket tudunk elővarázsolni
Fenyőmag
Parmezán sajt vagy pecoríno toscano sajt
Extraszűz olivaolaj
és egy kis tengeri só.
Elkészítése
Ha már minden összetevő kéznél van és kellő elszántsággal rendelkezünk, akkor vágjunk bele. Garantál sikerünk lesz. Első lépésben a rukkolát megmossuk és megszárítjuk. Előveszünk egy nagyobb és lapos edényt és egyenletesen elrendezzük benne a rukkolát. Már most pavlovi reflexeket vált ki belőlem... Egy csipetnyi sót hintünk rá, majd nyakon öntjük olivaolajjal és egy kevés balzsamecettel. Megszórjuk fenyőmaggal és hajszálvékony szeletekre vágott parmezán vagy pecorínó sajttal. Ahogy korábban már írtam, kipróbálhatjuk a dióolajat is... Érdemes!
És mi marad hátra? Hát a lakoma....

Rukkola... vagy rucola?

|

Rukkola
(Eruca sativa)

Megannyi neve és írásmódja ismert: Borsmustár, rukkola, rukola, ruccola...

A mediterrán térségben elterjed növény, már az ókori rómában is ismerték és használták és mint a legtöbb fűszernövényt "őt" is afrodiziákumként tartották számon... érdemes megenni néhány rukkolás szendvicset...:-)
Íze mustáros, de felfedezhetjük benne a bors, a torma és egyesek szerint a mogyoró ízét is. Én személy szerint a dióra voksolnék. Apropó dió. Általában a rukkolából készült salátákat olivaolajjal és balzsamecettel szoktuk nyakon önteni, de tegyünk egy próbát és próbáljuk ki a dióolajat. Fantasztikus!

Termesztése

Nagyobb boltokban, a kedvenc zölségesünknél megvehetjük, de ha valakibe ott lakozik a kertész ("...kertész leszek, rukkolát nevelek, kelő nappal én is kelek...) bátran megpróbálhatja otthon is termesztését. Balkonon, kertben elvethejük a magját és 2-3 héten belül már "szüretelhetünk" is:-) Azonban nem árt tudni, hogy a rukkola vissza is élhet kertünk nyújtotta vendégszeretettel, ha nem figyelünk rá, hamarosan rukkola mezővé válik és akkor reggelire, ebédre, vacsorára, kicsiknek és nagyoknak rukkolás rukkola lesz tálalva...
Kapcsolódó bejegyzések