Tostada de aguacate - Avokádós pirítós

|


Egységes spanyol konyháról nem beszélhetünk, a Spanyolországban jellemző ételek földrajzi egységenként, és éghajlati övenként változnak, hiszen a múlt század elejéig a hatalmas távolságok, és földrajzi akadályok (hegyek, külön szigetek) miatt a kommunikáció nehézkes volt Spanyolország egyes tartományai között. Az ízeket továbbá Spanyolország rendkívül gazdag történelme is befolyásolja: a spanyol konyhának főleg római, mór, és zsidó gyökerei vannak. A mórok rendkívül nagy hatással voltak Spanyolországra, és néhány mór ételt még ma is fogyasztanak.

A spanyolok alapelve, hogy úgy kell minden ételt elkészíteni, hogy az megtartsa természetes ízét, azt az ízt ahogy már a nagyszülők is készítették az adott fogást. Mi sem bizonyítja jobban ezt az elvet, mint egy régi spanyol mondás: "Ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács". Ennek ellenére a spanyol konyha nagyon kreatív és mindig nyitott az újításokra.

A főzés egyik elengedhetetlen alapanyaga az olívaolaj, sokan ennek tulajdonítják, hogy Spanyolországban, és általában a mediterrán országokban sokkal nagyobb az átlagéletkor. Spanyolország a világ olívaolaj-termelésének 44 százalékát adja.

Népszerű szokás a tapas fogyasztása. Ezt általában este 9-11 között, vacsora előtt fogyasztják, és mellé bort, sört, vagy sherryt isznak. A tapas általában többféle, igen erősen ízesített tengeri falatokból, esetleg húsból, és kolbászból áll. Madridban, Észak-Spanyolországban, és Andalúzia néhány részén az éttermekben a tapast étvágygerjesztőként, fogpiszkálóra tűzve, ingyen kínálják.

Most egy nagyon egyszerű, gyors, néhány hozzávalóval elkészíthető tapast tálalunk.
Mindössze néhány szelet toast kenyérre, fokhagymás majonézre, füstölt sonkára és érett avokádóra van szükségünk.

A Földközi-tenger térségéből származó fokhagyma és olívaolaj (katalánul: "all i oli" – fokhagyma és olaj) alapanyagokra épülő hideg krém lehet előétel kenyérre kenve, illetve lehet húsok, halak és zöldségek kísérője is.

Most is ez tapasunk alapja. Hogyan készül?
  • Aioli (fokhagymás majonéz) - kb. 300 ml
2 tojássárgája
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál fehérborecet
250 ml olívaolaj
2 teáskanál citromlé

őrölt fehérbors
1 teáskanál porcukor
4 kis gerezd fokhagyma

A tojások sárgáját alaposan összekeverjük a mustárral, ecettel, sóval, borssal.
Cseppenként, folyamatos kevergetés mellett nagyon lassan adagoljuk hozzá az olajat. (Készíthetjük robotgépben is.)
Ízesítjük a porcukorral, citromlével, szükség szerint sóval, borssal.
Mozsárban egy pici sóval alaposan összetörjük a fokhagymagerezdeket, és amikor már egynemű, krémes, hozzákeverjük a kész majonézhez.

A kenyérszeletek héját levágjuk, a szeleteket enyhén megpirítjuk és négybe vágjuk. Minden kis szelet pirítóst megkenünk egy kis fokhagymás majonézzel, sonkaszeletet tűzünk rá, majd karalábévájóval formázott avokádó gömbökkel díszítjük (melyet előzőleg citromos vízben áztattunk, hogy megtartsa gyönyörű színét). Összetűzve tálaljuk.

Kapcsolódó bejegyzések