Koriander

|
Koriander
(Coriandrum sativum)

Tollat ragadtam és heveny felindulásból nekiveselkedek az írásnak.. de hol itt a játszi könnyedség? Meglesz az is.
Mielőtt azonban méltóképpen elragadtatnám magam megosztok Veletek (megosztom Önökkel nyájas Olvasó - ha valakinek ez jobban hangzik) néhány érdekességet erről a fűszerről is.
Mi volt előbb? a tyúk vagy a tojás? a koriander mag vagy a növény, melynek a levelét használjuk? Lényegtelen! A maggal kezdjük:

Már az ókorban is ismert és használt fűszer volt a koriander. Bár a Földközi tenger vidékéről származik még Indiába is eljutott, hiszen az indiai konyha egyik legalapvetőbb fűszere. Ritkán használják egészben, inkább az őrölt formájában, hiszen így az íze jobban és hangsúlyosabban dominál az ételével. Ha tehetjük, mégis inkább "egészben" vegyük meg és a felhasználás előtt mozsárban őröljük meg, az őrölt  koriander hamar elveszíti az aromáját. A koriander hindi neve. dhanijá. Az indiai koriander magjai "alakilag" némiképp eltérnek a nálunk is kaphatótól: hosszúkásabbak.

Felhasználása
Sültek, húspácok, káposzta ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök, készítésénél, uborka, paprika eltevésénél egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele (a cukrozott magokkal az ánizs helyettesíthető.)

Leveleit nálunk eddigelé nem volt szokás fűszernek használni. Az utóbbi néhány évben egyre gyakrabban látok hipermarketekben a cserepes zöldfűszerek között koriandert is, tehát ez a tendencia változóban van. A Közel-Keleten, Dél-Ázsiában, a Távol-Keleten és Közép-Amerikában (cilantro néven) is nagy múltja van a korianderlevél használatának. Régebben Magyarországon is jobban ismerték, és van neki magyar neve is: cigánypetrezselyem.

A korianderlevél szárítható is, de ettől szinte ízetlenné válik. Találkoztam már magyar boltban üveges korianderlevél-pasztával is, ami majdnem olyan jó, mint a friss. Ha úgy tartja kedved, helyettesítheted petrezselyemzölddel – de ne felejtsd el, hogy ez csak a hangulatában hasonló, ízében viszont teljesen más.

A koriander zöldje hindíül leginkább a harí dhanijá – zöld koriander – vagy dhanijá kí pattí – korianderlevél – névre hallgat.
Megemlítenék néhány magyar népies nevet is: beléndfű, cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű, temondádfű, zergefű.
Kapcsolódó bejegyzések