Kovászolt tormalevél leves céklával

|
Még a nyáron a Facebook oldalunkon vendégszerkesztőket kerestünk. Sárközi Józseftől nagyon sok szép és izgalmas receptet kaptunk. Ezek közül vettünk elő még egyet: kovászolt tormalevél leves fűszeres céklával díszítve.
A leves alapanyagául szolgáló kovászolt tormalevél sajátos alapanyag. Legtöbbször fűszernövényként, sajátos ízesítőként használják a tormalevelet kovászos uborka készítésénél, de ne felejtsük el itt megemlíteni a szölőlevelet és a meggylevelet is, mint ízesítőt.
Ahogy a mediterrán térségben a szőlőlevelet mint tölteni valót (TV paprika jut eszembe, no nem  a csatorna, hanem a tőtenivaló) használják, úgy számos magyar régióban a zsenge tormalevél a töltelék burkául szolgál.

Azonban a tormalevelek kovászolásával egy teljesen egyedi, különleges ízzel "találjuk magunkat szembe". Elsőként a szúros íz, ami dominál, majd utána a savanykás ami előtérbe kerül.

Ha már az ízeknél tartunk, kicsit ugorjunk vissza az időbe és nézzük meg, hogy az ógörög szakirodalom milyen ízeket különböztetett meg:
  1. ausztérosz — savanyú
  2. sztrüfnosz — fanyar
  3. nitródosz, halüdosz — sós
  4. pikrosz — keserű
  5. hexész — csípős
  6. drimüsz —savas
  7. glüküsz — édes

Hosszas bevezetés után jöhet a leves:
 
Hozzávalók:


Leves:
8dl csirkealaplé
0,5 dl tejszín
1 rúd vanília
kovászolt tormalevél

Betét:
cider
cékla
fél csillagánizs
2-3 db szegfűszeg

Elkészítés:

Főzzük fel a vaníliát az alaplében, majd tejszínnel sűrűsítsük . Adjuk hozzá a kovászolt tormalevelet, turmixoljuk és sűrű szövésű szitán szűrjük át.

Betét:

Vágjuk a hámozott céklákat batonokra, majd ciderben a fűszerekkel együtt főzzük készre. Tálaláskor a levesre szorjunk frissen reszelt tormát.

Kovászolt torma levél

Hozzávalók:

pár szál zöld kapor
leforrázott tormalevelek
1-2 vékonyabb szál torma
2-3 gerezd héjában tört fokhagymagerezdet
10-15 szem egész fekete borsot
2-3 babérlevél
pár szem szegfűbors
egy vastag szelet fehér kenyér
literenként 3 dkg só

Elkészítés:

Érlelés:

A megtisztított, kierezett tormaleveleket sós (esetleg enyhén ecetes) vízben blanzsírozuk, leszárítjuk. Ezután edénybe rakjuk és sós forró vízzel leöntjük, hagyjuk kihűlni, majd a leveleket kivesszük, leöblítjük és tiszta edénybe rakjuk. Langyos vízzel felöntjük és szobahőmérsékletű, árnyékos helyen 2-3 napig érleljük.

Kovászolás:

Tiszta befőttes üveg aljára rakunk pár szál kaprot, majd erre az érlelt torma levelet. Ezután a torma levélre rakjuk a fűszereket: torma, 2-3 gerezd héjában tört fokhagyma, 10-15 szem egész bors, 2-3 babérlevél, pár szem szegfű bors. A tetejére rakunk pár szelet kenyeret. Ezután felforralunk annyi vizet mint a befőttes üvegünk űrtartalmának a fele, literenként hozzá adunk 3 dkg. sót és ha langyosra hűlt a kenyéren keresztül bele öntjük az üvegbe. Kitesszük a napra és hagyjuk 4-5 napot kovászolódni. 

 
Ötlet: Adorjányi Máriusz: http://hunocu.blogspot.com 

József receptjeit ITT olvashatjátok, ezt is:). 


 
Kapcsolódó bejegyzések