Rukkola pesto – Pesto di rucola

|
A pesto (A pesto szó összezúzottat jelent - az olasz pestare igéből. Ez arra utal, hogy a hozzávalókat mozsárban dolgozzák el egyenletesen.) tulajdonképpen gyűjtőfogalom, különféle szószokat értünk alatta. Olaszországból ered, ami egy cseppet sem meglepő, ha arra gondolunk, mit meg nem tesznek a leleményes olaszok azért, hogy kedvencük, a tészta, minél változatosabb formában gőzölöghessen tányérjukon.

Ez a pesto remek lehetőség, a maradék rukkola hasznosítására. Sokszor kellett már kidobnom a fonnyadt rukkola leveleket, mert csak a felét használtam el a megvett mennyiségnek, és a többiről megfeledkeztem.

Hozzávalók:


10 dkg rukkola
5 dkg parmezán, vagy frissen reszelt grana padano
10 dkg fenyőmag
1-2 gerezd fokhagyma
egy kanál citromlé
1 szardella filé
frissen őrölt bors
(a Maldon sót ajánlanám)
kb. fél deci extra szűz olívaolaj

Elkészítés:


A fokhagymát és egy csipet sót egy mozsárba teszem és összetöröm. Azután a rukkola leveleket (előtte késsel kissé felaprítom, hogy könnyebben tudjuk összetörni ), és a többi hozzávalót, az olajjal együtt és az egészet pépesre töröm. Ha kell, még adok hozzá olajat, hogy megkapjuk a lágy krémes állagot.

Ha nem használjuk fel azonnal, egy jól záródó üvegben, kis olajjal a tetején eltéve, a hűtőszekrényben, akár egy hétig is eláll. A szószt használhatjuk tésztára, halakra, vagy sült hús mellé egyaránt.

Kapcsolódó cikkek, érdekességek:



Rukkola... vagy rucola?
Kapcsolódó bejegyzések