Kaszkarilla

|
Kaszkarilla
(Croton eluteria)

Gábor barátommal (Cousin Cuisine)  és a Miele-vel közösen egy főző estet rendezünk, ahol a karibi konyhát szeretnénk bemutatni. Bátran állíthatjuk, hogy a világ egyik legszínesebb konyhája. A saját hagyományokon túl a bevándorlók is nagyban befolyásolták. A kínai, indiai, olasz, spanyol konyha hatásai mind megtalálhatóak benne. Ennek apropóján néhány jellegzetes karibi fűszerről és fűszerkeverékről szeretnék írni Nektek. Elsőként a kaszkarilláról. Érdekesség, hogy van magyar népies neve is: bahamakéreg, kaszkarilla kéreg.

Dél-Amerikában, Kubában és Bahama-szigeteken élő cserje kérge adja ezt a sajátosan fűszeres illatú és erősen csípős, kesernyés ízű ital-fűszert (Cascarillae cortex). A kéreg körülbelül 1-2 mm vastag, kívül foltosan ezüstfehér, belül vörhenyesbarna. Illó olajat, kaszkarillint, gyantát és galluszsavat tartalmaz.

Különleges keserű borok, pálinkák és likőrök kedvenc fűszerezője. Talán az egyik legismertebb ital a Novarában, Gaspare Campari által "létrehozott" klasszikusa, amely készítésekor kaszkarilla mellett még kinint, rebarbarát, bergamotot is felhasználnak.
Az emésztés és étvágy fokozására is alkalmas, gyomorhurut és hasmenés ellen is kitűnő.
Kapcsolódó bejegyzések