Mentás borsóleves vízitormával - zöld, zöld és zöld

|
Hiába tudom, hogy a torma az egy növény, a vizitormáról nekem mindig valami állatka jut az eszembe. Talán élénk a fantáziám? Talán gyerekkoromban túl sokat néztem a Vizipók-csodapókot, és így jön ez a meglehetősen fura képzettársítás? Menjünk csak tovább! Menta és borsó? Elsőre tényleg nagyon furán hangzik, de egy próbát megér – gondoltam csendesen.

Ahogy a hozzávalókat rakosgattam a kosaramba, egyre inkább hittem, hogy ebből valami jó fog kisülni, akarom mondani: megfőni.

Nosza, vágjunk bele hamar! Utólag azt mondhatom, hogy megérte.

Még egy apróság: tudtátok, hogy a zöldborsóban 3x annyi rost anyag van mint a banánban? Érdemes gyakran borsót enni.

Hozzávalók:

1 evőkanál olíva olaj
1/2 fehér hagyma
4 szelet füstölt bacon szalonna
500g gyorsfagyasztott borsó
60g vízitorma
20g friss mentalevél
kb 550ml forró víz

bors
mandula

Elkészítés:

Hevítsünk fel az olívaolajat egy serpenyőben. Közben vágjuk kockákra a hagymát és bacont. Majd zutty bele a serpenyőbe. Nem kell sokáig sütögetni – csak addig, míg a hagyma üveges nem lesz, a bacon pedig finom barna árnyalatot nem ölt magára. A baconból kiolvad az az isteni füstös zsíradék, ez adja majd meg a levesünk alap hangulatát is. Közben serényen egy ollóval vagdossuk bele a mentaleveleket és hagyjuk egy kicsit főni. A borsóról se feledkezzünk meg: mehet bele a serpenyőbe.
Kicsit sózzuk meg, majd jöhet a vizitorma is. Elég mindössze fél percig fonnyasztani!
Most öntsük a forró vizet... no nem a kopaszra, hanem a serpenyőnkbe! Főzzük addig, míg a borsó el nem éri kivánt „állagát”.
Vegyük le a tűzről és botmixerreé alaposan turmixoljuk össze. Jómagam a krémes állagú levest szeretem, de akinek ez túl sűrű egy kis vizzel higíthatja. Végezetül szórjuk meg egy kis borssal.

Tálalákor hintsünk rá mandulaszeleteket

Gambas al ajillo

|
Időzzünk el egy kicsit még a spanyol konyha tájékán: talán az egyik legismertebb tapas a Gambas al ajillo. Szinte percek alatt elkészül, nem kell vele sokat bíbelődni. Ha nyáron vendégeket várunk érdemes közvetlenül a tálalás előtt elkészíteni, mert már a fokhagyma illata rabul ejti Őket.







Hozzávalók:

25 db garnéla (1/2 kg)
4 nagy gerezd fokhagyma
1 teáskanál édes paprika
1 teáskanál pirospaprika-pehely
kevés sherry
1 / 4 csésze extraszűz olívaolaj
3 teáskanál apróra vágott friss petrezselyem
1 db citrom leve
1 baguette

Elkészítés:

Mielőtt belekezdenénk a főzőcskézésbe, készítsük elő a garnélát: a gyengébb idegzetűek most ne olvassák el ezt a bekezdést. Egy gyors mozdulattal csavarjuk le a rákok fejét, majd a hasa felől a hüvelyujjunk segítségével bontsuk fel a páncélt, majd a farokrész felől egy könnyed mozdulattal fordítsuk le a húst. Az esztétikus tálalás kedvéért a péncél utolsó darabját (szegmentjét) meghagyhatjuk. Érdemes a beleket is eltávolítani. Legtöbb esetben a fej lecsavarása után egy mozdulattal ki lehet húzni egyben az egészet.

Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon melegítsük fel az olajat. Míg az olaj melegszik, a fokhagymákat aprítsuk apró szeletekre, majd tegyük bele a serpenyőbe a paprikapehellyel együtt. Vigyázzunk meg nem égjen a fokhagyma! Mikor kellemes barnás színt kap, vegyük fel a lángot a legmagasabb fokozatra és a már illatozó, enyhén barnás színt nyert fokhagymánkhoz adjuk hozzá a citromunk levét, a cherryt a paprikát és természetesen a rákokat. Folyamatosan kevergessük. Körülbelül 3 perc múlva, mikor a pompás rákok rózsaszínben kezdenek tündökölni, vegyük le a lángról. Készen is vagyunk.

Tálaláskor egy kevés sóval és borssal ízesíthetjük és szürjuk meg a petrezselyemmel. Frissen szeletelt baguette-tel kínálhatjuk.
Kapcsolódó bejegyzések