Levendula Crème Brûlée

|
Egyik kedvenc francia édességem, ami meglehetős kettősséget mutat: alul tojásból és tejszínből készült, gőzölt puding, felül pedig egy kemény karamellapéncél fedi. A gőzült puding elkészítése némi gyakorlat után nem okozhat gondot, viszont a „péncél”...


Hogyan is készítsük el? Az éttermekben úgy készítik, hogy a hűtőben tárolt krémet tálalás előtt megszórják porcukorral, és karamellizáló pisztollyal, percek alatt aranybarnára égetik a cukrot. Az édesség lényege ugyanis, hogy a krém hideg maradjon, a karamell pedig friss legyen.

Ha nincsen ilyen „fegyverünk”, akkor a legtöbb szakácskönyv által javasolt módszer szerint járhatuk el: szórjuk meg a tetejét cukorral és tegyük a be a sütő legmagasabb polcára és ráadásként kapcsoljuk be a grill fokozatot is. Ez ugyan megolvasztja a cukrot, de nem elég gyorsan és a krém is felmelegszik. Így újra le kell hűteni. (Ha étteremben azt érezzük, hogy a karamellréteg hideg, akkor itt is előre készült, tehát elviekben kifogásolható.)

Hozzávalók:

2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg cukor
1 db félbevágott rúd vanilia
4 db tojássárgája
2 db tojás
4-5 levendulavirág
4 dkg barnacukor

Elkészítés:

Melegítsünk elő a sütőt 150 fokra és egy tepsibe öntsünk kb 2 cm magasan vizet, majd tegyük félre – fontos szerepe lesz még! Egy edényben forraljuk fel a tejet és tejszínt a levendulavirággal és a vaniliával, keverjük hozzá a cukrot. Majd pihentessük 10 percig. A tojássárgákat és az egész tojásokat (tojássárgák és a tojásfehérjék) folyamtos keverés mellett adjuk a levendulás keverékhez. Szűrjük le a keverékünket és néhány percig ismét pihentessük.

Következő lépésként töltsük kis porcelánpoharakba, hogy mennyit? Ez függ a poharak méretétől is: kb. 2-3 cm magasan. Na most kap szerepet a vizes tepsink, mely eddig ott árválkodott a konyhapulton: tegyük a tepsibe a tálkáinkat és óvatosan a tepsit csúsztassuk be az előmelegített sütünkbe. 45-50 perc alatt megszilárdul a „krémünk” a gőzfürdőben. Zárjuk el a sütőt, de még hagyjuk bent a tepsivel együtt a tálkákat 10-15 percig.

Óvatosan vegyük ki a tálkákat és tegyük be a hűtőbe. Mikor kihült, hintsük meg barnacukorral és egy flamirozó pisztoly segítségével karamellizáljuk a cukrot. Érdemes beszerezni egy ilyen eszközt, mert a kívánt hatást (látványt) leginkábbígy tudjuk elérni.

Diszíthetjük egy-egy szál levendulavirággal.
Kapcsolódó bejegyzések