Görögdinnye gaspacho

|
A gazpachoról általában a spanyol „paradicsomleves” ugrik be mindenkinek, de mint arról már korábban  is írtam, eredetileg se nem paradicsom, se nem spanyol étel volt a gaspacho.

Időközben a gaspachonak kialakult egy másik jelentése is, ami az étel elkészítési technikájára utal. A görögdinnye gaspachoból hiányzik a kenyér és a fokhagyma is, de az „állaga”... na az gazpacho.

Miért pont görögdinnye? Piros és harmonizál a paradicsommal. Ilyenkor nyáron pompás desszert lehet a nyáresti asztalokra, de fogaszthatjuk „köretként” is. Lássuk csak!



Hozzávalók:

4 csésze friss, magozott és kockára vágott görögdinnye
3 közepes paradicsom
1 kisebb hámozott és kockára vágott uborka
1 közepes kimagozott és apróra vágott Serrano chili paprika
½ csésze kimagozott és apróra vágott sárga kaliforniai paprika
¼ csésze limelé
¼ teáskanál só
½ teáskanál fekete bors

Díszítéshez:

¼ csésze apróra vágott koriander zöldje

Elkészítés:

Ennek a pompás hűsítőnek az elkészítését a paradicsommal kezdjük: egy nagyobb edénybe forraljunk vizet. A forrásban lévő vízbe óvatosan tegyük bele a paradicsomokat. Egy szűrőkanál segítségével emeljük ki Őket, majd folyó víz alatt hűtsük le annyira, hogy meg tudjuk hámozni: egy éles kés segítségével könnyedén megszabadíthatjuk a „burkolattól” őket. Vágjuk négyfelé a paradicsomokat és távolítsuk el a magokat. Rakjuk félre a paradicsomokat egy tálba.

Adjuk a paradicsomhoz a többi összetevőt. Egy botmixer segítségével alaposan turmixoljuk össze.

Sóval, borssal és a lime-ok levével ízesíthetjük. Rakjuk be a hűtőbe és min 4 órán át hagyjuk pihenni. Szórjuk meg apróra vágott korianderrel.

Fogyaszthatjuk üresen, de kitűnő kiegészítő lehet crostini vagy akár grillezett rákok mellé is.


(Fotó: Corbis)
Kapcsolódó bejegyzések