Rukkolás sárgadinnye saláta Serrano sonkával chipotle öntettel

|
A gyümölcsöknek megannyi felhasználási módja van: süteménybe tehetjük, ehetjük önmagukba, de salátát is készíthetünk belőlük. Nem kivétel a sárgadinnye sem: készítsünk egy meglepő saláta kompoziciót belőle. Előételként gyakran szolgálják fel a sárgadinnyét pármai sonkával, tegyünk mi is így. Pármai sonka helyett Serrano sonkát applikáljunk a gyümölcsök mellé. Kalandra fel, irány a piac!

Mire is lesz szükségünk? Sárgadinnyére! Azonban szeretnénk egy kicsit az ízekkel és a színekkel variálni, ezért vegyünk cukordinnyét is. Mi a különbség a két dinnye között? A cukordinnye abban tér el rokonától, hogy hogy a héja nem bordázott, hanem egyenletesen sima, és a felülete enyhén rücskös. Az alakja a sárgadinnyéhez hasonlóan kissé lapított gömb. Léteznek azonban mind a cukor–, mind a sárgadinnyék között ovális, tojás alakú változatok is. Ezeknek a hibrid fajtáknak az íze többnyire erősen fűszeres (muskotályos, vagy ananászra emlékeztetõ.) A muskotályos ízű sárgadinnyét kedvelők azokat a fajtákat részesítik előnyben, melyeknél a barázdákra csupán elszíneződött csíkok utalnak. Ezek rendszerint szabályos gömb alakúak. A cukordinnyék közül a legfinomabb és sajnos a legdrágább a kérges héjú zöldbélű fajta.

Salátánk másik fontos összetevője a rukkola, őt se felejtsük el piaci kalandozásunk során.

Bolondítsuk meg a salátánkat egy vadító öntettel. A jégbehűtött salátákat egy fantasztikus, szexi chipotle dresszinggel tűzbe hozhatjuk!

Chipotle? Mi is ez? A chipotle szó jelentése "füstölt paprika". Chili jelentése "csípős paprika" a potli jelentése "füstölt". Leginkább jalapeno paprikából készítenek chipotle-t, de gyakran még habanero, piquin, pasilla paprikát is használnak, így a magyar paprikához hasonlóan van csemege és erős chipotle is. Miért is kérdeztem?

Hozzávalók:

Öntet:

1 1/2 evőkanál frissen facsart limenak a leve
1 2 teáskanál füstölt paprika (chipotle)

bors
5 evőkanál enyhe extra szűz olívaolaj

Saláta:

1 db sárgadinnye
1 db cukordinnye
4 nagy fürt rukkola
8 vastagabb szelet Serrano sonka

Elkészítés:

Öntet:

Öntsük egy tálba a frissen facsart limeok levét, az őrölt chipotle-t. Majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá az extraszűz olívaolajat. Sóval és frissen őrült borssal ízesítsük. Érdemes kanál helyett habverővel összekeverni a hozzávalókat. Mesés lesz...

Saláta:

Érdemes a dinnyéinket alaposan lehűteni mielőtt belekezdenénk. Na ugorgyunk! Vágjuk négyfelé mind a sárgadinnyét, mind pedig a cukordinnyét. Egy kanál segítségével könnyedén eltávolíthatjuk a magokat. Vágjuk le az így kapott dinnyeszeletek héját, majd pedig „aprítsuk” fel 1 cm-es kis kockákra. Micsoda illatozó gyümölcskatonák. Egy nagyobb tálba rakjuk bele vegyesesen a felkockázott dinnyéink felét. Vágjuk fel a Serrano sonkánkat apróbb szeletekre és hintsük meg dinnyénket a tálban. Most már csak a rukkola van hátra: fedjük be a salátánkat vegyesen rukkolával és a maradék kis dinnyekockákkal.

Öntözzük meg a korábban elkészített öntetünkkel. Tálalhatjuk is.



.
Kapcsolódó bejegyzések