Baguette - a francia ropogós héjú kenyér

|
Az Ajo blanco receptemben a hozzávalók közt szerepel a baguette. Megvehetjük készen is, de a vállalkozóbb kedvűek akár maguk is elkészíthetik. Nos nemrégiben úgy döntöttem, hogy magam járok a dolgok végére és belevágok ennek a francia remeknek az elkészítésébe. Hosszas keresgélés után találtam egy receptet Dan Lepard oldalán. Nos, akkor vágjunk bele, kalandra fel!


Hozzávalók a kovászhoz:

15 dkg BL55-ös liszt
1.5 dl víz (a recept 18-20 fokost javasol)
5 g élesztő

Hozzávalók a tésztához:

A „kovász”
36 dkg BL55-ös liszt
2 dl víz
5 g élesztő


Elkészítés:

Elsőként készítsük el a kovászunkat. Keverjük össze a hozzávalókat, majd egy tálba fedjük le és 20 fokon kelesszük egy órán át. Ezek után keverjük át és még egy órát hagyjuk pihenni.

Következő lépésben az elkészült kovászunkat egy dagasztókaros gépben a legkisebb fokozaton keverjük össze 3-4 percik, majd kapcsoljunk nagyobb sebességre: a következő fokozaton még 7-8 percig.
Az így elkészült tésztát 45 percig kelesszük 45 percig. Formázzuk (ebből a tészta mennyiségből 2-3 kenyeret tudtam elkészíteni). Egy éles késsel átlósan vágjuk be a megformázott tésztát. Tegyük be egy 220 fokra előmelegített sütőbe és süssük 25 percig (érdemes egy kisebb tepsibe vizet raknunk, ezzel tudjuk „gőzőssé” tenni a sütőt). Ezek után résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját, hogy a gőz távozni tudjon és még negyed órán süssük a baguette-et. Az eredmény: fenségesen illatozó, belül omlós, kívül ropogós héjú költemény.
Kapcsolódó bejegyzések