Aszalt paradicsomos fetakrémmel töltött kenyér

|


Szeretem a töltött kenyereket, számtalan lehetőség rejlik bennük. Most mediterrán jellegű töltelékkel sütöttem egyet. Fetasajtból, apróra vágott aszalt paradicsomból, friss rozmaringból és bazsalikomból készítettem a krémet, de mehet bele még apróra vágott olajbogyó és akár chili is. 
A kenyér egyszerű alap tésztából készült, kevés tejporral lágyítva. 
Hozzávalók:

kb. 3 dl víz
1 ek. tejpor
2 tk. só
csipet aszkorbinsav
2 ek. olívaolaj (az aszalt paradicsomról)
50 dkg BL80 liszt
20 dkg öregtészta
1 tk. cukor
1 dkg élesztő


Dagasztógépbe készítem az összes hozzávalót és rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok. Szükség szerint kevés vizet vagy lisztet lehet adni a tésztához, ha túl lágy vagy éppen túl kemény lenne. Kelesztőtálban duplájára kelesztem.
Míg kel elkészítem a tölteléket:

15-20 dkg fetasajt (ízlés szerint)
6-8 db aszalt paradicsom
2 ág friss rozmaring
3-4 szál bazsalikom
kevés bors
1 ek.olajbogyó
kevés chilipehely

Apróra vágom a paradicsomot, az olajbogyót, a zöldfűszereket és krémesre keverem a fetasajttal.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítom és három egyforma darabba vágom. Gömbölyítem őket és kb. 10 percig pihentetem. Ezután keskeny ovális formára nyújtom külön-külön a három darabot és elosztom rajtuk a krémet.


Feltekerem mindkét oldalról közepéig a tésztát.  A találkozásuknál összecsípem őket.

A három szálat lazán megfonom és sütőpapírral bélelt tepsin kelesztem tovább, míg jó duplájára nem kel. Ez kb. 1 óra.

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A sütő aljába dobok néhány jégkockát. A tésztát 20 percig sütöm ezen a hőfokon, majd további 15 percig 200 fokon. Rácsra teszem hűlni és azonnal lepermetezem kevés hideg vízzel, ettől lesz szép fényes a héja.

Pucoljunk fava babot!

|
Felhívás egy keringőre? Akár annak is vehetnénk..., de mindenképpen hasznos lehet a későbbiekben. A szállásadóim jóvoltából kaptam egy kisebb zsák fava babot, de tanácstalanul álltam, hogyan is kell mgpucolni ezt a nagyszerű zöldséget. Anyáink ilyenkor az idősebb és nyilván tapasztaltabb, a konyhában harcedzett nagyszülőkhöz fordultak volna. Hála a modern kor vívmányainak és a „guglinak”, másodpercek alatt megkaphatjuk a kérdéseinkre a választ.

Az about.com  oldalon találtam egy képekkel gazdagon illusztrál cikket, ezt szeretném megosztani Veletek:




A bab vásárlásakor (és ez nem csak fava babra igaz) ügyeljünk arra, hogy a szép, kemény és fényesen zöld babokat válasszuk ki.


Következő lépésben egy finom, de gyors mozdulattal törjük le a hüvely szár felőli végét.


Majd a letört végenél fogva szabadítsuk meg attól az anyaszomorító szálacskától. Ettem már olyam zöldbabfőzeléket, amiben benne maradt. Hiába is ecsetelné bárki is a rostokban gazdag táplálkozás előnyeit, az száracska a fogaink közé szorulva folyamos és szinte kényszeredett próbálkozásra sarkall minket: csak szabaduljak meg tőle. Ha nincs fogpiszkáló, akkor a nyelvünkkel próbáljuk meg a majdnem lehetetlent.


Most jön egy sokkal látványosabb rész, ami kisértetiesen hasonlít a borsópucoláshoz, de babunk esetében még ez csak az utunk eleje: pattintsuk ki a bab hüvelyéből a szemeket.


Egy nagyobb edényben forraljuk vizet. Rakjunk bele sót és nem kell sajnálni. Legyen olyan sós, mint a tengervíz (azért ne essünk túlzásba: nem a Holt tengerre gondoltam). A sós víz segíti megőrizni a babok zöld színét, ami nem egy elhanyagolható tény. A forrásba lévő vízbe fürdessük meg a babjainkat: nem kell sok idő, elég 1-2 perc.


Vegyük ki a babokat és tegyük át egy másik edénybe. Le kell hűteni Őket. Megtehetjük ezt a csapvízzel is, de van egy sokkal hatékonyabb módszer. A mélyhűtőből szorjunk rá jeget. Babszemek most majd megtapasztalhatják azt, amit Schirilla György szokott volt érezni a jeges Dunában úszkálása során. Ezzel a módszerrel a leforázzot, majd jegelt szemek 5 perc alatt lehülnek.


Majd – bármilyen meglepő is – ismét pucolunk. A hüvelyujjunk körmével egy picit megnyomjuk a babszem héját és máris kikandikál két kis zöld babszem.


Másik kezünkkel ügyesen kipréselhetjük a két kis „ikret”.


És készen is vagyunk: kifejtettük ezeket a bámulatosan smaragzöld szemeket.

Fotó © Molly Watson
Kapcsolódó bejegyzések