Könyv: Jamie főzőiskolája. ADD TOVÁBB!

|
A tegnap délelőttöm a várakozás jegyében telt: Jamie-re várva - Beckett után szabadon, de nem mindhiába, mert a vágyam titoktalan tárgya megérkezett. Ha nem is időben, de már a kezemben tarthatom a könyvet. Bele-belelapozgatok... de ne fussunk ennyire előre az időben.
A Park Könyvkiadótól könyveket vártam: recenziót kell írnom Jamie könyveiről. Hű de kritikus leszek majd, nem kimélek senkit és semmit!Hát nem így lett.
A könyvek megérkeztek egy nagy nájlonszatyorban és meg mint újdonsült és igen büszke tulajdonos egész nap izgatottan arra vártam, hogy végre magamévá tegyem őket. Így is lett.
Elsőként a nemrég (tavaly) megjelent Jamie Főzőiskolája c. kötettel kezdem. A könyv már tavaly megjelent, de az aktualítását nem vesztette el, sőt napról-napra időszerűbb.
Jamie, a maga laza stílusával egy mozgalmat indított el. Nem nagy célokat tűzött ki, hiszen a könyv alcíme szerint is 24 óra elegendő, de a kezdeményezése mindenképpen forradalmi: tanuljunk meg főzni és ezt a tudásunkat adjuk át barátainknak. Nem a csúcsgasztronómiáról szól ez a könyv: "jó barátok egymást tanítják finom, egyszerű és nem drága ételek elkészítésére, és úgy általánosságban igyekeznek emelni egy kicsit az otthoni főzés színvonalát..."
Zseniális! Mozgalmat indított el: ADD TOVÁBB! Ennek a mozgalomnak itthon, nálunk is megvannak a gyökerei. Emelje fel a kezét (képletesen szólva, hiszen nem látjuk) az, akinek nincsenek a nagymamájától, édesanyjától örökölt szakácskönyve, telitűzdelve receptekkel. Hol szépen és takarosan füzetbe írva, hol pedig papirfecnikre felfirkantott formában. Csend, nincs nagy tolongás. Erre számítottam.
Hiánypótló ez a könyv: már rögtön az alapfogalmakkal kezdi. Milyen eszközökre van szükség egy konyhában. Nincs szükség drága, sokszor ajándékba kapott, majd a dobozában évekig raboskododó robotgépekre. Törekedjünk az egyszerűségre és nem utolsósorban a pénztárcánkat is megóvhatjuk ezzel. A konyhai alapfelszerelés ennumerációja (seregszemle) után rögtön az éléskamránk polcaira veti Jamie kutakodó pillantásait: egy nagyobb bevásárlást megér - a fűszerek felsorolásakor kicsit elérzékenyültem, bár néhány itthon használatos fűszer kimaradt, de ezt mindenki elnézheti a srácnak.
Nem is szaporítom tovább itt a sorokat: VÁGJUNK BELE!


Kapcsolódó bejegyzések