Narancsos csokoládés mousse

|
Szigorúan kettesben, gyertyafény mellett fogyasztandó! Egy romantikus vacsora elengedhetetlen kellékének is nevezhetnék ezt a csodás narancsos csokoládé mousse-t.

Érdemes a lehető legjobb minőségű (minimum 70% kakaótartamú) csokoládét használnunk. Ne is szaporítsuk a szavakat, lássunk hozzá!





Hozzávalók:

250 g sötét vagy félédes csokoládé, apróra törve
2 evőkanál vaj
½ csésze narancslé
1 teáskanál frissen reszelt narancshéj
1.5 evőkanál fehér kristálycukor
3 nagy tojás sárgája
tál jeges vizet
1 ¼ csésze tejszínhab

Elkészítés:

A csokoládét nem illik közvetlenül melegíteni, ezért elsőként fogunk egy nagyobb edényt és fölé teszünk egy kisebbet. A nagyobb edény feltöltjük annyi vizzel, hogy ne érje el a kisebb edény alját. Kezdjük el melegíteni ezt a pompás szerkezetet. Az alsó edényből felszálló gőz fogja majd a felső edényben a csokoládét megolvasztani. Mikor a víz forrni kezd, vegyük vissza a lángot.

Az összetört csokoládé darabokat tegyük a felső edénybe és olvasszuk fel. Majd adjuk hozzá a vajat, egy csipetnyi sót, a narancslé felét és keverjük el. Keverjük el és vegyük le a nagyobb edényről.

Egy másik edényben habverővel keverjük össze a reszelt narancshéjat, a cukrot, a tojások sárgáját és a maradék narancslevet. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük 2-3 percig. Ha igazán szakszerűek szeretnénk lenni, addig kell főzni, míg el nem éri a 71 fokot.

Amikor elkészültünk, habverővel keverjük össze a tojásos keverékünket az olvasztott csokoládéval. A kész és illatozó csokikrémünket a tállal együtt tegyük be a jeges vizet tartalmazó tálba. Időnként keverjük össze, hogy egyenletesen hűljön a krémünk.

Majd óvatosan keverjük bele a tejszínhabot. Egy spatula segítségével rakjuk át kis üvegtálakba. Érdemes jóval a fogyasztás előtt elkészíteni és a hűtőben tárolni. Díszíthetjük narancshéjjal is.

(Fotó: Corbis)

Szardínia fasírt

|
Ki nem ismerné a fasírtot. No most nem arra a menzán kapott öklömnyi, olykor-olykor odaégett valamikre gondolok. Elég sokszor ettem már kisebb gombócokat paradicsomszósszal és tésztával tálalva.

Most egy marokkói receptet szeretnék Veletek megosztani. Itt fasírtok nem sertés- vagy marhahúsból készülnek, hanem a szardínia.





Hozzávalók:

Fasírthoz:

12 filézett, lepikkelyezett szardínia
5 evőkanál durvára vágott friss koriander
2 gerezd fokhagyma sóval péppé zúzva
1 citrom leve
tengeri só
frissen őrölt bors

Paradicsomszószhoz:

1 kg friss, érett paradicsom meghámozva
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
1 evőkanál római kömény, durvára törve

Tálaláshoz:

finom búza- vagy kukoricadara
3 evőkanál friss korianderlevél

Elkészítés:

Kezdjük a fasírt golyók elkészítésével. A halacskákat a korianderrel együtt aprítsuk finomra. Csinálhatjuk botmixerrel is, de a hagyományos „kézimunka” sokkal szebb állagot eredményez. A felaprított halat és koriandert keverjük össze római köménnyel, fokhagymával, citromlével. Sóval és borssal ízesíthetjük.

Egy nagyobb és laposabb tálba öntsünk búza- vagy kukoricadarát, majd hintsük meg egy csipetnyi sóval és kézzel keverjük el. Vegyünk ki a szardiniás keverékünkből falatnyi darabokat és formáljunk golyókat, majd hempergessük meg a darában. Amint ezzel végeztünk, tegyük hűtőbe minimum 2 órára. Így a labdácskáink megdermednek és könnyebb lesz majd sütni őket.

Amíg a hűtőben dermednek – igen ebben a kánikulában lehet rájuk irigykedni készítsük el a paradicsomszószt: a paradicsomokat keresztirányban felezzük el és magozzuk ki. Csöpögtessük le levét. Egy tál felett nyomkodjuk szét a zöldség húsát. A héjat és a magokat dobjuk ki.

Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat és dobjuk bele a fokhagyma darabokat. Pirítsuk meg, de vigyázzunk, nehogy odaégjen a hagyma. Adjuk hozzá a paradicsomot. Adjunk hozzá egy csipetnyi sót. Közepes lángon főzzük, míg a paradicsom levének nagy része elpárolog és a szószúnk kellőképpen besűrűsödik. Főzés közben adjuk hozzá a római köményt.

Ha a paradicsom szószunk nem különösképpen édes, akkor egy kevés porcukorral ízesíthetjük.

Vegyük ki a hűtőből a szardíniafasirtokat. Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk olajat és süssük meg benne a labdácskáinkat. Tapasztalataim alapján egyszerre 3-4 perc alatt , több adagban süthetjük ki a húst.

Hintsük meg korianderrel és a paradicsomszósszal kenyérrel tálalhatjuk. Ha szeretnénk elkápráztatni a vendégeinket, süssünk pitát és friss salátával együtt benne kínálhatjuk a gombócokat.

(Képek: Corbis)
Kapcsolódó bejegyzések