Guacamole

|
A karibi konyha gyakran használja az avokádót, mely a legegészségesebb gyümölcsök egyike, bár leginkább nem gyümölcsként, hanem zöldségként fogyasztjuk. Rengeteg omega3 telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami használ a szívnek és a keringési rendszernek. Lúgosító hatása is közismert, ami a fehérjékben gazdag, savas étrend mellett, amin az emberek többsége él, kifejezetten előnyös. Semleges, lágy ízének köszönhetően rengeteg módon ízesíthető. Ma az egyik nagy kedvenc, a guacamole receptjét osztom meg veletek. A guacamole (Közép-Amerikában és Kubában guacamol) avokádóból készült pikáns étel.







Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy, teljesen érett, puha avokádó
1 paradicsom
1 kis fej lilahagyma
½ friss zöld chili
1/2 gerezd fokhagyma
1 zöldcitrom leve
75 ml olívaolaj

frissen őrölt bors
1 teáskanál őrölt római kömény
egy szál korianderzöld

Elkészítés:
Vágjuk nagyon apróra a paradicsomot, a megtisztított lilahagymát és a friss, zöld chilit , a fokhagymát mozsárban zuzzuk össze. Az avokádót a nagy mag mentén kettévágjuk, a két felet szétcsavarjuk – így az egyik felében marad a mag. Kés hegyével kivesszük. A héjból kiskanállal kikaparjuk az avokádó húsát. Tálba tesszük, villával összetörjük. Jól kikeverjük az olívaolajjal és a zöldcitrom levével. Sóval, borssal, őrölt római köménnyel ízesítjük. Belekeverjük a paradicsomot, a lilahagymát, a fokhagymát és a chilit is. Korianderzölddel meghintve kínáljuk. Érdemes Tortilla chipszel kipróbálni, de a piritós is megteszi.





 

Tapenade

|
Szeretnék Veletek megosztani egy gyorsan és könnyen elkészíthető ínyencség receptjét: ez a tapenade. A tapenade egy francia, pontosabban provanszi, krém vagy pástétom, amely nevét a kapribogyó (tapéno) után kapta, bár a fő alapanyaga a fekete vagy zöld olajbogyó. Szendvicskrémként vagy húsokba töltelékként használhatjuk. A kisebbik fiam előszeretettel szereti a tortilla chips-et ebbe mártogatni. Az alapkrém csupán olívabogyó, olívaolaj és kapribogyó keveréke, azonban még finomabbá és érdekesebbé lehet varázsolni hallal, fűszernövényekkel, fokhagymával, citromlével vagy brandy-vel. Az alábbi recept egy szardellás változat:

Hozzávalók:
350 g magozott fekete olajbogyó, 3 evőkanál kapribogyó, 50 g szardella, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, 10-12 bazsalikom levél - nincs is jobb, mint a frissen szedett, fekete bors.

Az elkészítése nagyon egyszerű: öntsük le az olajbogyók levét, és turmixszoljuk össze egy robotgéppel (legjobb, ha darabos) vagy vágjuk össze nagyon pici darabokra. Mozsárban törjük össze a fokhagymát és vágjuk apróra a bazsalikom leveleket. Vágjuk apróra a szardella szeleteket. Adjuk a bogyókhoz a kapribogyókat, a fokhagymát, olívaolajat, citromlevet és bazsalikomot. Dolgozzuk el a pasztát – vagy villával – de maradjon darabos, ne legyen belőle egy sima pástétom.

Végezetül néhány hasznos tipp:
  • Olasz és francia szendvicsekben használhatjuk.
  • Érdemes kipróbálni a bazsalikom helyett az oregánót - a friss és a szárított egyaránt megfelel.
  • A szardella olajat tartsuk meg és öntsük a pasztához – mivel ez általában sós, így nincs szükség több sóra.
  • Ha vendégeket várunk és van köztük olyan, aki nem szereti a halat, főleg a szardellát, alkalmazzanak apróra vágott szárított paradicsomot – úgy is nagyon finom!
  • Klasszikus crostini feltét, de isteni bruschetta szendvicskrémként is, amely remek vendégváró előétel vagy alfresco grillezés, kerti party snack.
  • Érdemes kipróbálni pezsgővel: mennyei!
  • Töltelékként is alkalmazható – pl töltött gomba, paradicsom, cukkini, (reszelt, olvasztott sajttal a tetején) - akár húsokhoz is!
  • És végezetül: érdemes órákkal (sőt egy nappal!) a tálalás előtt elkészíteni, hogy az olajbogyó alaposan átvegye a szardella ízét!
Kapcsolódó bejegyzések