Csokoládés desszertek receptverseny: Levendulás csokoládé felfújt

|
Kezdjük a szemezgetést mindjárt egy csokoládés fondanttal. A receptet Hadarik Rita küldte be. Köszünjük Neki.

Levendulás csokoládé fondant
Talán meglepő, de a csokoládéhoz igen illik ízben a levendula bódító illata. Egy romantikus vacsora záróakkordjaként ajánlom leginkább. A siker garantáltan nem marad el. De feltétlen készítsen mellé valamilyen színes gyümölcskörítést is, hiszen ehhez a műfajhoz ez szinte kívánkozik magától.


Hozzávalók:
4 szuflés tálka
100 g étcsokoládé (legalább 70 % kakaótartalmú)
100 g vaj
1 csapott tk aprított, és szárított levendulavirág
2 egész tojás, és 2 tojás fehérje
10 dkg cukor (pl. nádcukor)
10 dkg finomliszt
Továbbá: málna, szeder, áfonya, vaj és kakaópor a kenéshez

Elkészítés:

A csokoládét tördeljük fel, és a vajjal együtt olvasszuk fel vízgőz felett.
Amikor már elkezd olvadni, húzzuk le a tűzről, és úgy olvasszuk tovább, nehogy megégjen a csokoládé.
A csokis krémbe keverjük bele az aprított levendulát.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra.
A tojásokat tegyük egy tálba, és magas fokozaton kezdjük el habosítani.
Majd adjuk hozzá a cukrot is, és így habosítsuk tovább.
TIPP: A klasszikus szuflékkal szemben itt nem a tojásfehérjét habosítjuk külön, és ezért ne is számítsunk kemény habra. Lényeg, hogy a tojásos cukros massza habos, és egyben krémes állagú legyen.
A langyosra hűlt csokit keverjük a tojásos krémhez, majd 2-3 részletben, finom mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet is.
TIPP: A liszt felét mandulalisztre is cserélhetjük.
A formákat kétszer is vajazzuk ki olvasztott vajjal.
Az első vajazás után tegyük 1 percre hűtőbe, majd ismét kenjük át.
Amíg ragad, szórjunk bele bőven kakaóport, és oszlassuk el a poharak belsejében mindenhol. A kakaópor fogja betölteni a szokásos liszt szerepét. Ennek köszönhetően a felfújt szépen ki fog jönni a formából, és tányérra tehető.
Öntsük a masszát a formákba úgy, hogy a felső perem alatt legalább 1,5 cm-t hagyjunk szabadon.
Meg fog emelkedni a felfújt, de nem olyan mértékben, mint a szokásos tojáshabos szuflék.
13-14 percig süssük.
Ne tovább, mert akkor teljesen átsülhet, és akkor már nem folyna a közepe.
Vegyük ki a sütőből, és várjunk legalább 1 percet a tálra borítással.
Jól illik ehhez a desszerthez a gyümölcs, és a gyümölcsvelő.
TIPP: 25 dkg málnát turmixoljunk le, és egy csapott ek cukorral főzzük fel.
Amikor jól kieresztette a levét, szűrjük le, és már csak a málnalevet tegyük vissza a forralóba.
1 csapott mokkáskanál keményítővel főzzük selymes, krémes állagúra.
Kicsit jobban körülnéztünk Rita oldalán és rengeteg tuti receptet találtunk: www.ritakonyhaja.hu

Csokoládés desszertek receptverseny: Csokoládés piskóta

|
Kezdjük a szemezgetést mindjárt egy csokoládés piskótával. A receptet Márton Anikó küldte be. Köszünjük Neki.

Csokoládés piskóta

Az egyszerű, 5 tojásos piskótát két dolog teszi kevésbé szokványossá, az egyik, hogy rizslisztből készül, és 86 %-os fekete csokoládé került bele még pluszban.



 

Hozzávalók:

5 tojás
4 evőkanál rizsliszt
1 evőekanál eredeti kakaópor ( nem cukrozott!)
5 evőkanál cukor
fél cs. sütőpor
100 gr jó minőségű fekete csokoládé



 

Elkészítés:

A tojásfehérjét csipet sóval felverem, a tojássárgáját a cukorral szintén habosra verem. A sárgájás masszába kerül még 1 evőkanál kakaópor ( nálam Szerencsi volt), az aprított étcsokoládé, 86 %-os Cote d'or volt itthon, a lényeg, hogy jó minőségű legyen, utána belekeverem a sütőporral elkevert lisztet is. A rizslisztet nemrég próbáltam ki más süteménybe, és már piskótába is használtam, nagyon-nagyon könnyű és lágy tőle a tészta.
A végén a sárgájás-lisztes masszába keverem a felvert fehérjét.

170 fokon sütöttem 15 percig.

Finom lett :))
Kapcsolódó bejegyzések