Rózsavizes pisztáciás kulfi grillezett mangóval

|
Nyárról mindenkinek – főleg a gyerekeknek, de nekem is – a balatoni nyaralások juthat az eszébe. Ahogy a strandon napbarnított – olykor inkább leégett – vállakkal fagyiért állunk sorban. No de milyen fagyiért? Hát persze, hogy azért a gépi fagyiért. Életem legfinomabb fagylaltját Zamárdiban ettem. Megszokott párosítás: csoki-vanillia páros. Megszokott, de milyen finom volt. Gelato.


Joggal hihetnénk, hogy a fagylalt hazája Olaszország, de hasonló hideg édességet Dél-Ázsiában is készítenek. Ott kulfi a neve. Fagyasztott tejből készült desszert és mind ízre, mind pedig állagra hasonló a mediterrán „rokonához”.
A kulfit általában pisztáciával, rózsavízzel, mangóval, sáfránnyal ízesítik. Újabban a hagyományos ízek mellett gyakran találkozhatunk alma, narancs, mogyoró, narancs, vagy akár avokádó ízekkel is.
A hűtőgép megjelenéséig csupán a hegyekben élőké, illetve az arisztokrácia kiváltsága volt ez a finomság.

Hagyományosan cukrozott tej sürítésével készítik el, ami egy igen hosszadalmas folyamat, mi ezért eleve sűrített tejet fogunk használni.

Hozzávalók:

45 dkg sűrített tej
2 evőkanál rózsavíz
50 g nagyon apróra vágott pisztácia és még egy kevés a díszítéshez
2,5 dl tejszín
3 db kisebb érett mangó

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben keverjük össze a sürített tejet a rozsavizet és a pisztácát. Adjuk hozzá a tejszínt. Majd folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett melegítve főzzük sűrűre. Mikor elkészültünk, tegyük be a hűtőbe. Némi fagyoskodás után fagylatgépben készítsük el a fagylaltot. Ha még nincsen otthon ilyen masinánk, akkor sem kell kétségbe esnünk, bér némileg több lesz vele a „gondunk”: óránként vegyük ki az edényünket a mélyhűtőből és keverjük át robotgéppel alaposan, majd vissza vele a hűtőbe. Ezt a műveletet négyszer tegyük meg. Az utolsó alkalommal rakjuk át kis tálkákba - jómagam piramisszerű edénykékbe porcióztam ki (a gyerekek kaptak ilyen homokozó formákat, amik valahogyan elkallódtad és így soha nem lettek bevonva a homokvár építésbe, de most remekül fel tudtam használni őket). Rakjuk vissza még egy picit a hűtőbe.

Most a mangókon a sor. Hosszanti irányban vagdossuk be őket. Minden mangón 6-6 vágás, egészen a magig. Bontsuk le a magról a gyümölcshúst. Egy serpenyőt melegítsünk fel és tegyük rá a mangókat a gyümölcshússal lefel. Ettől a gyümölcs felső rétege enyhén karamellizálódik. Majd egy ügyes mozdulattal szabaduljunk meg a héjaktól.

Tálaláskor egy-egy tálra „borítsuk” ki a kulflikat a formákból, majd szórjuk meg a maradék pisztáciával és rakjuk mellé a grillezet mangókat.
Kapcsolódó bejegyzések