Díszitsünk okosan... Édeskömény

|

Édeskömény
(Foeniculum vulgare)

A következő kiszemelt növénykénk az édeskömény, melyet még ánizskaporként is ismerhetünk. Több változata is ismert: a közönséges édeskömény termése csípős és kissé édeskés ízű, fűszernek leginkább ezt ajánlanánk. A római édeskömény termése a legédesebb, egyáltalán nem csípős.

Egy kis érdekesség
Mikor a portugálok 1420-as években birtokba vették Madeira szigetét, Joao Gonzales Zarco erről a növényről nevezte el azt az öblöt, ahol később a sziget későbbi fővárosát alapították. Miért is? Ennyire zöldségpárti volt? A magyarázat jóval prózaibb: a növényből készült főzettel kúrálta krónikus szembetegségét.

Gyógyhatásai
Étvágyjavító, szélhajtó és tejszaporító hatású. Kitünően alkalmazható puffadás és a rendszertelen menstruáció kezelésére is.

Hatóanyagok
Az illóolajon kívűl sok fehérje és cukor van benne. Az illóolaj fő összetevője a transzanetol és a kesernyés ízű alfa-fenchon. A fehér ürüm és az ánizs mellett az abszint egyik legfontosabb összetevője.

Hogyan használjuk
Magjait levesekbe és halételekhez. Gumója kitűnő salátának.

Díszítsünk okosan... Ánizs Izsóp

|
Ánizs Izsóp
(Agastache Foeniculum)

Fűszerként és gyógynövényként egyaránt használhatjuk. Fűszeres, kissé kámforos illatú, enyhén kesernyés izű fűszernövény. Számos ország konyhájában használják emésztést segítő hatása miatt, így ha zsíros, nehéz ételeket főzünk, vagy pecsenyéket szeretnénk a megszokottól eltérő módon fűszerezni, bátran vegyük le a fűszeres polcunkról ezt az értékes fűszert. Másrészt burgonya, zeller, petrezselyem, hús- és halsaláták, édességek ízesítőjeként is ismert. A húsételeknek, leveseknek és salátáknak keserű-mentás ízt kölcsönöz.

Praktikus tanácsok
Hogyan is használjuk? Ha a salátánklat szeretnénk egy kicsit feldobni, akkor a virágjait használjuk. Leveleit zsíros húsételekhez, vadhúsok bedörzsölésére, nyúlpástétomba báránypörköltbe és zöldséglevesbe használjuk kis mennyiségben. És a ráadás: áfonyával együtt gyümölcssalátába is tehetjük.

Gyógyhatása
Mint azt már néhány sorral feljebb említettem, gyógynövényként is elterjedt. Teája izzadásgátló, gyulladáscsökkentő és hasznos lehet megfázás ellen is. Nagyon fontos: magas vérnyomás esetén ne használjuk!

KiegészítésképpenEgyre népszerűbbek a házi biokertek. Ha valaki káposztát szeretne nevelgetni, akkor érdemes az Ánizs Izsópot a káposzták közé ültetni, mert odacsalogatja a káposztalepkéket.

Díszítsünk okosan... körömvirág

|
Gondolatébresztőnek egy idézettel szeretnék kezdeni: "A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság". Milyen igaz. Most mi mégis egy kis időre megszakítjuk kalandozásunkat és megállunk. Egy pillanatra elgondolkodom. Megannyi ételt szolgáltak már fel és soha nem gondolkodtam el azon, hogy mivel lehetne szebbé, és talán még ízletesebbé is tenni a tanyéron található ételt. Ezt a hiányosságot bepótolandó, egy kicsit körüljárom a témát és gondolatébresztőnek (így szombat reggel nemcsak a gondolatokat kell felébreszteni, hanem engem is... de mire jó egy kávé. Apropó kávé... de ne fussunk előre ennyire, mindennek eljön a maga ideje).

Szeretnék bemutatni néhány olyan növényt, aminek a levele, virága szép és még ráadásul ehető is:
Körömvirág
(Calendula officinalis)
Talán nem járok messze az igazságtól, mikor leírom, hogy az egyik leggyakrabban és legtöbbféleképpen felhasznált gyógy- és fűszernövény a körömvirág. Ha valaki jobban utánajár más megnevezései is ismertek. Ilyen a gyűrűvirág, kenyérbélvirág, orvosi körömvirág.
Vállalkozó kedvűek akár kertben is nevelgethetnek ebből az egyszerű, de mégis szép növényből, hiszen gyógyhatása mellett kitűnő természetes kiegészítője lehet a konyhánknak. Az ételeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad.
Virágszirmait rizs, hal, húsleves, joghurt, vaj, krémsajt, omlettek, sütemények ízesítésére, színezésére használhatjuk.
Még néhány szó a hatóanyagairól: különféle illóolajokat (izomentont, mentont, karvont, terpinént), karotinoidokat (ezekkel színesítettem most itt a betűket is), flavonoidokat, poliszacharidokat tartalmaz.
Kapcsolódó bejegyzések