Joghurtos-mentás borsóleves

|
A török konyha előszeretettel készít joghurtos leveseket. Ez a borsó leves az felhasznál fűszereknek – elsősorban a mentának köszönhetően – visszaadja azokat az ízeket, melyek elrepítenek a bazárok világába. Ha igazán autentikusak szeretnék lenni, használjunk házi készítésű joghurtot. Ennek a receptjét most nem írom le, majd legközelebb...

Ez a frissítő hatású leves (melynek a receptjét a Casa Moro c. könyvben olvasam) – feltéve, hogy az alaplevünket korábban elkészítettük – néhány perc alatt elkészíthető. Tálalhatjuk önmagában is, de nagyon finom fokhagymával átdörzsölt piritóssal. Természetesen a pirítóst locsoljuk meg egy kis olívaolajjal.

Ehetjük melegen és hidegen is.

Hozzávalók:

Csirke alapléhez:
1 egész csirke
1 hagyma héjával
1 sárgarépa
1 szál angol zeller
½ póré (csak a fehér része)
1 zeller gumó
1 gerezd fokhagyma
5 szál petrezselyem
1 szál kakukkfű
1 babérlevél
1 szegfűszeg
5 szem bors


Leveshez:
1 tojássárgája
½ evőkanál kukorica- esetleg búzaliszt
400 g görög joghurt
750 ml csirkealaplé
50 g vaj
1 evőkanál extraszűz olivaolaj
2 gerezd finomra szeletelt fokhagyma
3 evőkanál durvára tépett friss mentalevél
750 g zöldborsó
tengeri só és frissen tört bors

Tálaláshoz:
100 g görög joghurt
½ gerezd fokhagyma összetörve
olívaolaj

Elkészítés:

Hol lehet kapni görög joghurtot? Görögországban. Milyen okos válasz, de mi is elkészíthetjük házilag. Mi sem egyszerűbb: egy konyharuhába tegyük át a joghurtot és egy madzaggal átkötve ez a a kis batyút, akasszuk fel valahová. Hagyjuk lecsöpögni. És az eredmény? egy sűrű fehér massza. Jómagam egy-két csepp citromlével szoktam még ízesíteni. Fantasztikus.

Elsőként készítsük el a csirke alaplevet!

A fenti alapanyagok durván két liter alaplé elkészítéséhez elegendőek, de bízom benne, hogy ez a recept elnyeri a tetszéseteket és akkor legközelebb is ezzel várjátok a vendégeket...

Egy nagy edényben közepes lángon egy órán keresztűl elkezdem főzni a csirkét, a hagymát, a sárgarépát, a zeller gumót, a pórét és az angol zellert. Persze a víz kimaradt: hideg vízben kezdjük el főzni. Ne hagyjuk, hogy felforrjon a levünk: éppen csak gyöngyözzön. A közben képződő habot egy szűrőkanál segítségével merjük le. Majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat és még egy órán át főzzük. A végén átszörjük és kész az illatos alaplevünk. Jobb, mintha kockalevesből készítettük volna.

Most már a borsólevesünkün a sor. Egy nagy tálban keverjük el a liszttel a tojássárgáját. Adjuk hozzá a joghurtot is, majd a csirke alaplevünk felét. Ha simára kevertük tegyük félre egy picit. Első gondolatom az volt, hogy a joghurt melegítéskor ki fog csapoódni, de a liszt és a tojás jótékony hatásának köszönhetően ezzel a kockázattal nem kell számolnunk. Vegyünk egy jókora nagy edényt és kis lángon kezdjük el melegíteni. Dobjuk bele a vajat és az a kevés olívaolajat. Mikor elkezd gőzőlögni, adjuk hozzá a menta levelek felét és a fokhagymáinkat. Vigyázzunk meg ne égjen a fokhagyma: pirítsuk aranybarnára. Adjuk hozzá a borsót. Néhány percig kevergessük –nekem utólagosan 5 percnek tűnt. Adjuk hozzá a maradék alaplevet. Forrástól számítva még 2 percig rotyogtassuk. Bár itt számokkal hadakozom, de az a lényeg, ha a borsó megpuhuljon. Egy botmixer segítségével a lehető legpürésebbre (vagy inkább legsimábbra?) turmixoljuk. Öntsük össze a borsó pürénket a joghurtos alaplével. Főzzük össze őket. Sóval és borssal ízesíthetjük. Mikor elkezdene forrni, zárjuk el alatta a lángot. Keverjük el benne a maradék mentát.

Tálalhatjuk így is, vagy elkeverhetjük az ízesített joghurttal is. Egy kevés olívaolajjal megspriccelve nagyon rusztikus hatás érhetünk el.

(Fotó: Corbis)
Kapcsolódó bejegyzések