Pirospaprika pehely

|
Első hallásra valami könnyed csemegére gondolhatunk, de az igazság egy kicsit messzebb van - mondhatni odaát. A paprika pehely tulajdonképpen durvára tört (ismét jól jön az a kőmozsár) szárított chili paprika. Ha Olaszországban járunk, a legtöbb étteremben az asztalon az elmaradhatatlan só és bors mellett megtaláljuk ezt a fűszert is. No azért ne feledkezzünk meg az olívaolajról és a balzsamecetről sem! Nem véletlenül nevezik pizza borsnak.


Ha igazán autentikus keveréket szeretnénk készíteni, használjuk lehetőleg minnél több chili paprikát: ancho, bell, stb.

Ha erős keveréket szeretnénk, távolítsuk el a magokat, majd tegyük félre. A szárított chilit egy kőmozsárban törjük durva darabokra, majd adjuk hozzá a magokat.

Húsok pácolásához, spagetti szósz készítéséhez kiváló fűszerkeverék.

Ananász chutney

|
Indiai eredetű, a hindi catni szóból származik. Európába az angolok hozták, be de manapság mindenütt ismert. Ha meg kellene határozni, hogy mi is ez a chutney, bajban lennénk. Induljunk el az ízek mentén: édes, tehát mondhatnánk, hogy lekvár. Nem az! Savanyú is, de nem savanyúság. Fűszeres és gyakran csípős, de mégsem ételízesítő. Próbálkozzunk az alapanyagokkal: gyümölcsökből és zöldségekből egyaránt elkészíthető. Feladom. A chutney az csatni.


Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni!

A magyar konyhába is beilleszthető: áfonya helyett a vadhúsok mellé, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett. Kiegészítheti a hideg vagy meleg előételeket.

A most következő recept megírásakor az egyszerűségre: nem kell méregetni a hozzávalókat, elég egy csésze. Lássunk is hozzá.

Hozzávalók:

1 / 2 csésze apróra vágott hagyma
1 / 2 csésze mézet
1 / 2 csésze fehér borecet
2-1/2 csésze aprított ananász
2 teáskanálnyi curry por
1/2 teáskanálnyi őrölt gyömbér
1 / 2 teáskanálnyi só
csipet pirospaprika-pehely

Elkészítés:

Egy nagy lábosban közepes lángon keverjük össze az összes hozzávalót, míg fel nem forr. Majd vegyük le a lángot és még 20-30 percig főzzük. És készen is vagyunk.
Kapcsolódó bejegyzések