Crostini és a bruschetta - a két olasz mindenes

|
Olasz éttermek „trattóriák” étlapján az antipasti „szakaszban” gyakran találkozunk két étellel: crostini, illetve brushchetta. Sokszor tapasztaltam, hogy ez a két előétel meglepő módon hasonlít egymásra: egy kis szelet pirított kenyér valami feltéttel vagy pástétommal. Elgondolkodtam, mi is a különbség a crostini és a bruschetta közt. Némi utánajárás meghozta a várt eredményt. Okosabbak lettünk, de jól is jártunk, mert megvan a vacsora is.


Mielőtt a különbözőségekről beszélnénk, nézzük meg miben is hasolít ez a két mini-szendvics: mindkettő az olasz konyha egyik alapétele – előételként fogyasztják az olaszok. Manapság mindkettőt lehet különböző feltétekkel, pástétomokkal tálalni, de eredetileg csak a crostinire vonatkozott.

 
Crostini

 
A crostini szó jelentése: mini piritós. Alapanyagul, hosszú, vékony kenyeret használhatunk: ciabatta, baguette.

 
Elkészítése:

 
szeleteljük a kenyeret vékony szeletkre, majd mindkét oldalát grillezzük (kenyérpiritó is tökéletesen megteszi vagy egy serpenyő). Ha frissen szeretnénk használni, pirítás előtt kenjük meg egy picit olívaolajjal, így nem lesz száraz.

 






 
Felhasználása:


 
Hideg, meleg falatokat készíthetünk pástétomokkal, krémekkel feltétekkel, amiket snack-ként vagy antipasto-ként fogyasztunk. Natúron salátákhoz, levesekhez is adhatjuk (pl levesbetétként), de pirítósként is alkalmazhatjuk levesek, főzelékek mellé vagy mártogatósokhoz. Ideális partikra, bulikra, piknikre.

  • Klasszikus crostini: crostini szeletekre tegyünk paradicsom karikákat, mozarella sajtot majd 1 szelet szardellát. Grillezzük amíg a mozarella megolvad
  • Pástétomok
  • Egyéb variációk: grillezett paprika és mozzarella saláta

Brushetta


A bruschetta szó jelentése: faszén felett pirított. Alapanyagul rusztikus cipót (nagyobb ciabatta is jó) , oliva olajat, fokhagymát használhatunk.

Elkészítése:


A kenyeret vastag szeletekre vágjuk, mindkét oldalon grill alatt megpirítjuk. Fokhagymával az egyik oldalát bedörzsöljük, majd meglocsoljuk olíva olajjal.

Felhasználása:

Eredetileg paradicsommal és bazsalikommal tálalták, manapság egyéb feltéteket is lehet alkalmazni, pl sajtokat, szószokat – ezek darabosabbak, mint egy általános pástétom, így sokszor késsel, villával fogyasztjuk (de finger-food is lehet). Frissen tálaljuk. Ideális előétel salátával vagy levessel párosítva.

Klasszikus brushetta: 3 kis paradicsomot belezzünk ki, vágjuk fel pici darabokra. Adjunk hozzá 1 kis lilahagymát apróra vágva, és 1ek aprított bazsalikomot, és 1ek olivaolajat.

Feltétek: cukkini és fenyőmag, gombás feltét, salsa, grillezett paprika

Röviden: a crostini vékonyabb és ropogósabb snack vagy fingerfood, míg a brushetta nagyobb, és vastagabb nyitott szendvics.


 

Hideg bazsalikomos sült paradicsomleves kéksajtos crostinivel

|
Valami könnyed, gyorsan elkészíthető ebédre vágytam. Nem kellett sokáig keresgélnem, a hozzávalók adottak voltak: paradicsom és fokhagyma volt itthon. A saját nevelésű bazsalikomonon is bőséges mennyiségű levelet találtam... és ott voltak a tegnap este sütött baguette-ek is. A baguette-ből (néhány szelet „erejéig”) kitűnő crostinit tudok csinálni. Tegnap kaptam kóstolóba egy kis adag Dobogó Blue-t. Az aszúeszenciával gazdagított aszútörköly ízgazdag szemeinek házasságából készített sajt igazán érdekes párosítás.


Hozzávalók:

fél kg paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
extraszűz olivaolaj
6 dl húsleves alaplé
néhány vékony szelet baguette (az átlósan szeletelt kifli is megteszi)
kéksajt
csipet cukor

bors
frissen szedett bazsalikomlevél

Elkészítés:

Béleljünk ki egy tepsit alufóliával (szilikon sütőlap is megteszi, ha véletlenül van otthon). Vágjuk félbe a paradicsomokat, majd a vágott felülettel felfelé rakjuk bele a tepsibe. A fokhagyma gerezdeket szeleteljük fel vékonyan és szórjuk a tepsiben várakozó paradicsomokra. Végül nagyobb darabokra vágjuk a hagymát és a paradicsomok közé szórjuk. Öntözzük meg olívaolajjal, majd sózzuk és borsozzuk. Egy kevés (inkább csipetnyi) cukorral szórjuk meg a paradicsomok tetejét. A sütés folyamán a cukor karamellizálódik. Ha ezt az ízhatást szeretnék fokozni, használhatunk balzsamecetet is. 200 fokra előmelegített sütőben fél óráig sütjük.

Tegyük turmixgépbe a sült paradicsomokat, majd öntsük rá a húsleves alaplevet, pürésítsük. Tegyük át ezt az pompás keveréket egy főzőedénybe. Főzzük össze, sózzuk, borsozzuk és egy kevés citromhéjat reszeljünk rá. A vékonyra vágott bazsalikom leveleket dobjuk a levesbe. Majd tegyük a hűtőbe. Amíg hűl a leves, készítsük el a crostinit. Szeljünk vékony szeleteket a baguette-kből, mndkét oldalukat kenjük meg olívaolajjal, majd tegyük be őket 300 fokra elő,előmelegített sütőbe. Figyeljünk, nehogy megégjenek! Mikor elkezdenek barnulni, szórjuk rá az összemorzsolt kéksajtot és egy pillanatra tehyük vissza a sütőbe. Nem kell sokáig, éppen hogy csak ráolvadjon a sajt a baguette-kre.

A levest hidegen tálaljuk a kéksajtos crostinit, pedig „kisérőként”.


Kapcsolódó cikkek, érdekességek:


Baguette - a francia ropogós héjú kenyér
Kapcsolódó bejegyzések