Csokoládés desszertek receptverseny: Csokoládékenyér

|
Csokoládékenyér. Mirelle konyhájából. Köszönjük Neki.




Hozzávalók:
15 dkg nádcukor
2 dkg vaníliás cukor
8 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
2,5 dkg holland kakaópor
3 tojás

18 dkg vaj
1 dl meleg víz

Elkészítés:

A vízzel eldolgozom a kakaóport és hagyom hűlni. A liszteket átszitálva kimérem, hozzáadom a sütőport. Jön még hozzá a kétféle cukor, egy csipetnyi só. A vajat kicsit megolvasztom a mikróban és a szárazakhoz adom a tojásokkal, valamint a vízben elkevert kakaóporral együtt. Zsírozott, lisztezett püspökkenyér formában sütöm légkeveréses 175 fokon, tűpróbáig.

Nyúlcomb párolt zöldségekkel. Thermomixben is lehet

|
Volt egy nőm. Papiron. Még ott sem. A képzeletemben. Konyhatündér volt. Ez így nem igaz. Esdeklőn kérte, hogy nevezzem annak. Minden dolognak megvan a helye. Neki is. Leginkább egy polcon. A szakácskönyvek közt. Mert azt vett. Eleget. Főzni azt nem tudott. Többször is az orra alá dörgöltem. Nem tudsz főzni. Ilyenkor lesújtva állt előttem. Hetente újabb szakácskönyvekkel állított haza. Esténként lapozgatta és cetliket ragasztott bele: ezt mejd megfőzöm Neked. Hogy Te? Igen. Végül soha nem főzött. Délután hazaállítottam, mint egy lovasroham. Sártól csattogó patákkal. Lucifer! Üvöltött, ne gyere be. Meglepetéssel készülök. Lett is meglepetés. Ez most sem sikerült. Sirdogált. Nem baj, majd legközelebb. Ugye elviszel vacsorázni. Elvittem. Kéjesen ült velem szemben. És csak evett, evett. Ott hagytam, mint mindig. Talán még most is ott ban és eszik. A polcon üresen tátong a helye. A cetlik megmaradtak.
Téged el akartalak vinni ebédelni, de megint főzünk. Ez az utolsó. Fogadkozom. Te elnézően mosolyogsz. Átölelsz. A hajadba hajolok - ezt mintha hallottam volna valahol. Az arcodat cirógatom. A bőrödnek napsugár illata van. Ebédeljünk. Nem szereted annyira a brokkolit. Nem baj. Most megeszed. Párolva is.
Félre pillantasz. Az ablakpárkányra. Ilyenkor is rám gondolsz. Szünös-szüntelen rám gondol, éjt napallá téve.
Szeme barna. Ezt igen szeretem Benned! Duzzogsz. Nevetve a lábad közé bújok. Fejjel előre. Már Te is nevetsz. Együnk...

Hozzávalók:

4 db nyúlcomb
4 db közepes burgonya
néhány szem(?) gomba
1db brokkoli
1 db cukkini
2 db répa
olívaolaj
vaj
1 db narancs
1 db citrom

bors
kakukkfű
petrezselyem zöldje


Elkészítés:

A nyúlcombokat megmossuk, majd megtörölgetjük. Sóval, frissen tört borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Csak óvatosan azokkal a fűszerekkel. Egy serpenyőt felhavítünk, majd dobjunk bele egy kis vajat. Süssük elő a combokat, éppen csak kérgesíteni kell. Rakjuk félre Őket pihenni. Vágjuk vékony csíkokra a répákat és a cukkinit. A sütőzsiradékon futassuk meg őket. Utána mehetnek pihenni.
A brokkolikat bontsuk rózsáira. Pucoljuk meg a burgonyánkat. Majd vágjuk nagyobb hasábokra. Rakjuk öket a Varoma tál alsó részébe. Szórjuk meg egy kevés borssal és sóval és finomra vágott petrezselyem zöldjével.
A felső tálba rakjuk az elősütött combokat és egy kevés gombát.
A keverőtálat tötsük meg félig vizzel és csavarjuk bele a fél citromunk levét. 20 percig Varoma 1 fokozaton pároljuk a zöldségeket és a combokat.
Tálaláskor a brokkolit vágjuk apróbb darabokra és szórjuk meg apróra vágott narancs és citrom darabokkal. A főtt burgonya alá tegyük a "pirított" sárgarépát és cukkinit.

Csokoládés desszertek receptverseny: egyszerűen csak karácsonyfa

|
Karácsonyfa.  A receptet Weisz Erzsébettől kaptuk. Köszönjük Neki.




Pillecukros fondantból készült-persze lehet egyszerűsíteni és akár marcipánt venni a boltban és abból készíteni.

Én nagy adag fondantot készítettem,mert agy torta bevonására is maradt bőven.

Fondant:

30 dkg fehér pillecukor (Marshmallow) .
30-35 dkg gyári, finom porcukor kb. 3 dkg étkezési keményítő.
2 evőkanál víz
sütőmargarin az olvasztáshoz, az edény vastagon való kikenéséhez, és a gyúráshoz, és nyújtáshoz a kézre étkezési kukoricakeményítő a gyúráshoz, és nyújtáshoz a munkalap felületére

Elkészítési idő: 8-10 perc

Elkészítés:

A pillecukrot egy alaposan kikent, mikrózható edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és felolvasztjuk a mikróban .

Kb. 20-30 mp-ig melegítsük, keverjük át fakanállal, amit előzőleg margarinnal bekentünk, hogy ne ragadjon rá az anyag.

Ismételjük 2-3 alkalommal, míg teljesen lágyra, folyósra felolvad .

A porcukor 3-ed részét először lassan, adagolva adjuk hozzá, és amikor már nem annyira meleg, kézzel gyúrjuk össze, a maradék cukorral állítva be az állagát.

A deszkára amin dolgozunk vele hintsünk porcukrot,és-vagy keményítőt.Majd gyúrjuk jó alaposan össze a masszát.

A kezünket hogy ne ragadjon rá a massza kenjük be margarinnal.

Mikor felveszi a massza a porcukrot jól formázható,nyújtható állagú lesz.

Én betettem egy kicsit a hűtőbe,-becsomagolva fopakkba- mielőtt nekiálltam a formázásnak.


 

És akkor a lényeg:5 kis golyót formázunk,attól függően mekkora fát szeretnénk.Ezeket kinyújtjuk,és kiszaggatjuk csillagformájú szaggatóval.

Mindegyik közé kis laposabb golyókat készítünk.Majd fogunk egy hurkapálcát,rátűzdeljük őket,hogy ki legyenek lyukasztva,és lehúzzuk a hurkapácáról őket.

Egy kis edénybe gőz felett kevés csokit-én étcsokit ovasztottam,azzal megkenegettem a csillagokat,és megszórtam tortadarával,végül összeállítottam,és az egészet megszórtam porcukorral.

Finom és dísznek is tökéletes.

Kapcsolódó bejegyzések